Zo stimuleer je OV-gebruik

Tips

 • Vergoedt OV-kosten helemaal
  Alle OV-kosten voor woonwerk- en zakelijke reizen mag je belastingvrij vergoeden, ook als dit meer kost dan 19 cent per kilometer. Ook kun je autorijdende collega’s voor wie OV een serieuze optie is een lagere kilometervergoeding dan 19 cent geven om autorijden minder aantrekkelijk te maken. Verder kun je OV-kosten ook vergoeden door een mobiliteitskaart te geven. Dat is één kaart voor alle zakelijke reizen met het OV en vaak ook nog voor OV-Fiets, deelauto en meer. De kaart verlaagt de drempel om met het OV te gaan, medewerkers hoeven de kosten niet zelf voor te schieten. Check de BREIKERS Marktplaats voor een vergelijking en overzicht van alle aanbieders van mobiliteitskaarten in onze regio.
 • Geef een reisadvies op maat
  Vaak zijn veel van je collega’s zich niet bewust van de mogelijkheden van het openbaar vervoer. Geef een persoonlijk reisadvies aan (nieuwe) medewerkers op basis van 9292.nl, NS Reisplanner Xtra, Google Maps of een andere reisplanner. Daarmee maak je hun reistijd en opties inzichtelijk en verlaag je de drempel om gebruik te maken van het OV. Neem hierin ook aanvullende vervoersmogelijkheden mee zoals parkeren in een P+R en verder met fiets of OV.
 • Flexibele werktijden
  Daardoor kunnen collega’s die met het OV komen buiten de spits reizen. Dit verlaagt de drempel voor collega’s die best met het OV willen maar niet in volle bussen of treinen willen reizen. Ook belangrijk is om te zorgen voor goede technische faciliteiten om op andere locaties en onderweg te kunnen werken en overleggen.

Meer doen?

 • Bied zo nodig aanvullend vervoer tussen OV-halte (of P+R) en werklocatie. Denk aan toegang tot OV- fiets, bedrijfsvoertuigen, pendelbus of taxi.
 • Bied medewerkers een proefabonnement of doe een pilot met probeerkaarten. Dit werkt goed op verandermomenten zoals verhuizingen, fusies, nieuw parkeerbeleid en in dienst treden.
 • Bied alternatieven voor zakelijke ritten overdag. Denk aan een (elektrische) deelauto, (e-) scooter, fiets of e-bike zodat er geen reden is om ’s ochtends niet met het OV te komen.
 • Bereken of OV sneller is. Vaak is het OV sneller dan de auto in de stad en in de spits. Check dit op Goabout.com, ANWB Routeplanner (eigen Onderweg app) of Google Maps.