Arcadis Fuel Challenge

Arcadis startte twee jaar geleden met de fuel challenge; een wedstrijd voor werknemers om zo zuinig mogelijk te rijden. Tijdens de challenge meten ze van iedere leaseauto het brandstofverbruik en die vergelijken ze met de norm. Die is zuinig, maar wel realistisch. Iedere medewerker heeft inzicht in de score ten opzichte van de norm en van de rest.

Iedereen heeft een e-learningcursus van een half jaar gevolgd over duurzaam en veilig rijden. Zo weten ze ook echt hoe ze zuiniger moeten rijden. Ieder kwartaal is er een herhaling.

Over het algemeen reageren mensen positief op de challenge. Iedere zestiende van de maand is er weer wat geroezemoes op de gang, want dan krijgen ze de resultaten van de afgelopen maand te zien.

Het maakt de werknemers bewuster van hun eigen brandstofverbruik. Er wordt dan ook ongeveer 6% minder verbruikt. (Gecorrigeerd voor het feit dat er inmiddels nieuwere, zuinigere auto’s in gebruik zijn.)

Tips & lessen

Niet iedereen is enthousiast. Sommige werknemers vinden de challenge maar onzin. Daar tegenover staan ook veel enthousiastelingen. Collega’s geven aan dat ze nieuwe en waardevolle tips hebben gekregen in de e-learning en dit direct kunnen toepassen in hun volgende rit. Arcadis is van plan om deze fuel challenge uit te breiden naar een complete mobiliteitsmonitor. Dan nemen ze ook het gebruik van vliegtuig en openbaar vervoer mee.

Kosten & Opbrengsten

Datum invoering: 2014.
Besparing: er wordt 6% minder brandstof verbruikt.

Contactpersoon: Niels van Geenhuizen, program leader sustainability, niels.vangeenhuizen@arcadis.com
Bron: U15