Arcadis: verhuizen naar OV-locatie

Arcadis (met oa. twee kantoren in Amsterdam) wil in de toekomst alleen nog kantoren in de buurt van een treinstation. Als een huurcontract afloopt, kijken ze naar mogelijkheden om een pand in de buurt van een station te betrekken. Een belangrijke maatregel die werknemers stimuleert om met de trein te reizen in plaats van met de auto en hun medewerkers zo ook helpt om vertragingsvrijer te reizen.

Een goed voorbeeld is het kantoor in Den Bosch. Op de oude locatie langs de snelweg kwam ongeveer 98% van de werknemers met de auto. De verhuizing had direct effect: al snel reisde 26% van de werknemers op een andere manier naar het werk. Dit percentage is inmiddels opgelopen tot ongeveer 40%. De nieuwe locaties zijn nog steeds goed bereikbaar met de auto. Voor het contact met klanten is dit van belang. Bovendien voorkom je daardoor weerstand van medewerkers.

Tips & lessen

De prijs per vierkante meter voor stationslocaties is in het algemeen hoger. De kosten voor huisvesting zijn dus gestegen. Toch is de totale businesscase nu goedkoper. Er zijn veel kosten bespaard door te onderhandelen over de leasecontracten omdat werknemers nu minder kilometers rijden. Ook afspraken met de NS hebben geleid tot goedkopere reiskilometers.
Bovendien zijn treinreizigers gezonder dan mensen die met de auto gaan. Iemand die met de trein reist, zet gemiddeld 5500 stappen per dag, terwijl iemand die met de auto gaat er maar 1500 zet. Werknemers zijn hierdoor dus ook gezonder en productiever.

Een andere invulling van je reis en van je dag gaat niet van de ene op de andere dag. Het is bij Arcadis mogelijk om op iedere locatie en onderweg te werken. Ook wordt gestimuleerd om thuis te werken en online te vergaderen. Door deze mogelijkheden beter te benutten kan nog veel efficiënter gereisd worden.

Kosten & Opbrengsten

Datum invoering: wisselend per locatie.
Opbrengst: 40% van de medewerkers op kantoor Den Bosch gaat niet meer met de auto naar het werk.

Contactpersoon: Niels van Geenhuizen, program leader sustainability, niels.vangeenhuizen@arcadis.com
Bron: U15