CGI: flexibeler mobiliteitsbeleid

“Vroeger kreeg elke nieuwe consultant een auto. Nu willen ze zelf hun mobiliteit regelen” vertelt Sandra Laber, Compensation & Benefits Analyst bij CGI. “Voordat we het leasebeleid wijzigen, vragen we onze medewerkers eerst wat ze willen en waar ze tegenaan lopen. Consultants die bij NS werken en geen OV mogen gebruiken omdat ze een leaseauto hebben, dat strookt niet. En waarom moeten Amsterdammers naar Rotterdam komen omdat daar toevallig vergaderruimte is? We willen flexibiliteit bieden want juist dat maakt ons interessant voor sollicitanten. We willen ze de gelegenheid geven om anders te kunnen reizen.”

Star

Sandra begon ongeveer anderhalf jaar geleden met de aanpassing van het mobiliteitsbeleid, met name vanuit duurzaamheid en aantrekkelijk werkgeverschap. CGI heeft veel consultants die vaak klanten bezoeken en daar veel ter plekke werken. De organisatie had een starre leaseregeling waarbij je kon kiezen tussen een leaseauto of een budget dat je gebruteerd kreeg via je loon. De keuzes die medewerkers daardoor moesten maken waren veelal ongunstig: qua CO2-uitstoot en financieel.

Zelf laten nadenken

Sandra startte een klankbordgroep van medewerkers om alle klachten, wensen en behoeften te inventariseren. Vervolgens zette Sandra met een projectgroep op een rij wat medewerkers willen en werken ze in overleg met de directie een nieuw mobiliteitsbeleid uit. Nu staan ze op het punt om te kiezen met welke mobiliteitsaanbieder ze in zee gaan en in oktober gaan ze het nieuwe beleid implementeren. Sandra: “we willen consultants zelf laten nadenken over hun vervoerskeuzes en ze flexibiliteit bieden. Binnenkort kunnen ze via een portal bekijken en berekenen of lease de handigste oplossing is. Daarnaast willen we verschillende andere opties bieden, zoals deelfietsen, autodelen en bijvoorbeeld een carpoolapp zoals Toogethr.”

Leasen mag nog wel

“Jonge mensen hebben meer behoefte aan keuzevrijheid, ze zitten veelal niet te wachten op een auto. Op het moment dat medewerkers een gezinnetje starten, vinden ze de leaseauto wel weer een interessante optie. Ik hoor dat concurrerende organisaties overwegen om lease totaal af te schaffen. CGI wil vooralsnog de leaseauto nog wel als optie behouden maar dan wel met het verminderen van CO2 uitstoot in ons achterhoofd. We willen dus wel prikkelen om te kiezen voor een auto die minder uitstoot, dan krijg je bijvoorbeeld meer budget.”