Praktijkvoorbeeld: Atradius houdt e-bike proef na BREIKERS mobiliteitsscan

De 500 medewerkers van financieel dienstverlener Atradius reizen dagelijks naar hun werkplek op het Amsterdamse bedrijventerrein Riekerpolder. Group facilities manager Jack Rijs vroeg zich af of er ruimte is voor verbetering in de manier waarop ze reizen. “De werkbezoeken en de mobiliteitsscan van BREIKERS bevestigden dat we op de goede weg zitten, maar leverde ook bruikbare adviezen op zoals een e-bike proef die heel succesvol is.”

Scan bevestigt: op de goede weg

Via Oram hoorde Rijs over BREIKERS en de mogelijkheid om gebruik te maken van gratis adviesuren. “Die uren hebben we ingezet voor een mobiliteitsscan, een onderzoek naar de mobiliteit van onze medewerkers. We wilden een algemene check om te zien hoe we er voor staan op dat gebied, hoe we het doen in vergelijking met andere werkgevers en wat er beter kan. Ook met het oog op de wegwerkzaamheden in de omgeving waar we zeker wat van gaan merken. Het blijkt dat we er op alle gebieden redelijk voor staan, zowel qua fietsen en vergoedingen als qua autogebruik en ons wagenpark. Zo zijn we in het kader van verantwoord ondernemen al overgestapt op leaseauto’s met een lage CO2-uitstoot. We kregen wel het advies om iets te doen aan onze reiskostenvergoeding omdat die wat aan de lage kant is.”

Advies: E-bike proef en spitssporten

Een ander advies wat Atradius kreeg, was om een e-bike proef te doen om zo fietsen te stimuleren. “Onze medewerkers kunnen nu een jaar lang gebruikmaken van drie e-bikes via E-bike-to-go. Via de bijbehorende app zien we dat ze vaak gebruikt worden en ook door wie. We gaan hier zeker mee door, ik zou zo’n proef ook aanraden aan andere werkgevers”, vertelt Rijs enthousiast. “Op advies van BREIKERS zijn we daarnaast net begonnen met bootcamps. Medewerkers die meedoen, kunnen zo de spits mijden door eerst te gaan sporten na werktijd.”

Werkbezoek: wie doet wat

De mobiliteitsscan met bijbehorende adviezen was niet het enige voordeel dat het BREIKERS lidmaatschap opleverde: “Ik vond het werkbezoek dat BREIKERS regelde bij Delta Lloyd ook erg interessant. Het is prettig als je je een beetje aan elkaar kunt meten om te kijken of je op de goede weg zit. Tijdens zo’n werkbezoek kun je ook kennis delen met elkaar en nieuwe ideeën opdoen, net als op andere BREIKERS bijeenkomsten zoals de Café’s.” Er zijn nog gratis adviesuren over uit het BREIKERS aanbod, uren die Rijs wel van plan is nog te gebruiken. “Ik moet alleen nog even kijken hoe we die nog kunnen inzetten. Wellicht voor het bedenken van nog meer maatregelen die we kunnen nemen.”