Het thuiswerkadvies is opgeheven. Toch zien we dat veel organisaties niet terug willen naar een vijfdaagse werkweek op kantoor. Veel bedrijven zullen dus overgaan op hybride werken. Maar hoe werkt dat hybride werken? Wat zijn de valkuilen en waar moeten we rekening mee houden? Tijdens de donderdag 17 maart gehouden online webinar van Breikers ‘Hybride werken’ werd dat door organisatiepsycholoog dr. Kilian Wawoe haarfijn uitgelegd.
Tijdens de webinar neemt gastspreker dr. Wawoe zijn online publiek allereerst mee naar het dierenrijk. Op een foto zien we een kudde olifanten. De grote dieren lopen voorop, achteraan slentert een kleintje. “Ik vergelijk ons graag met deze kudde”, begint dr. Wawoe. “Die kleine olifant die niet mee kan komen, die gaat het niet redden. De grotere dieren hebben geen problemen, maar de kwetsbaarste van de groep wel. Daar moeten we in de maatschappij en bij hybride werken ook rekening mee houden. Kijk dus niet alleen naar wat goed is voor jezelf, maar kijk vooral naar wat goed is voor de organisatie waarvoor je werkt. De groep moet gebouwd worden rondom de onervaren medewerkers.”
Groei, verbondenheid, autonomie
De vergelijking van de kudde olifanten en het thuiswerken is duidelijk. Veel ervaren medewerkers – de groep tussen de 40 en de 50 jaar, vaak met een partner, iets oudere kinderen en een ruim huis – vinden thuiswerken fijn. Maar, zo legt dr. Wawoe uit, nieuwe mensen (vaak jonge medewerkers) willen ergens bij horen, willen uitleg en sturing krijgen. Ze willen delen waarmee ze bezig zijn en zoeken naar vooruitgang. “Door samen te werken ontstaat groei, verbondenheid en autonomie. Deze drie zaken ervoeren onervaren medewerkers minder tijdens de lockdown. Denk aan de kudde olifanten; de kudde is een vangnet, niet een hangmat.”
Coachen, samenkomen, communiceren, ontmoeten
Moraal van het verhaal: de coronacrisis heeft ons wel degelijk iets geleerd. “Never waist a good crisis. Dit is een historisch moment waarop we de werkweek anders in kunnen richten”, legt dr. Wawoe uit. “Maar denk er goed over na hoe je dat gaat doen. Maak van het woord ‘thuiswerken’ ‘werken op afstand’. Mijn tip: zorg dat wanneer je thuis aan het werk bent, het zoveel mogelijk lijkt op de werksituatie op kantoor. Houd privé en werk gescheiden, ga niet in bed of bad zitten werken en hou je aan je werktijden. Denk er vervolgens over na wat je gaat doen op kantoor. Dat is belangrijker dan de vraag hoe vaak je naar kantoor gaat. Wat ga je daar met elkaar doen? Ga bijvoorbeeld niet met je koptelefoon achter je bureau zitten. Dat kan je thuis doen. Weet dat het niet gaat om jij, maar om wij. Het draait immers om de organisatie, niet om jou. Maak tijdelijke afspraken met elkaar en evalueer ze. En onthoud: op kantoor gaat het om coachen, samenkomen, communiceren en ontmoeten. Mensen zijn kuddedieren. Hou dat kleine olifantje dus in de gaten.”