Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Gebr. van der Veekens zet vol in op verduurzaming

Gebr. van der Veekens zet vol in op verduurzaming

Het Zaanse aannemersbedrijf Gebr. van der Veekens, opgericht in 1951, is actief in grond-, weg- en waterbouw. Wat ooit begon als een stratenmakersbedrijf, is inmiddels uitgegroeid tot een daadkrachtige onderneming met een echte Zaanse no-nonsense mentaliteit.

Bij het familiebedrijf staat inmiddels alweer de vierde generatie aan het roer. Een generatie die in deze branche een voorbeeld wil zijn op het gebied van verduurzaming. Sinds twee jaar zetten de Gebroeders van der Veekens, met in de directie Richard en Vinus, zich namelijk vol in op verduurzaming. Voor deze omslag is Ellen van der Veekens, KAM coördinator (Kwaliteit, Arbo en Milieu), medeverantwoordelijk. Ellen wil graag haar steentje bijdragen als het gaat om milieubewuste bedrijfsvoering. En dat doet deze veganist vanuit haar groene hart. “We kunnen de rekening wel aan onze kinderen presenteren, maar ik zie het anders en wil graag dat we met ons bedrijf voorlopers én een voorbeeld zijn voor anderen”, legt Ellen uit. En dat is gelukt: zowel in de Zaanstreek als in Amsterdam zijn we aanjagers op het gebied van verduurzaming.”

“We willen de kartrekker zijn in onze branche op het gebied van verduurzaming. Van der Veekens dient als voorbeeld voor de gemeente en we willen laten zien: zo kan het ook.”
Ellen van der Veekens, KAM coördinator (Kwaliteit, Arbo en Milieu)

Kartrekker
Als bedrijf zet Gebr. van der Veekens vol in op elektrisch materieel. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van elektrische sjofels, pick-ups, kranen, trilplaten, stampers en zagen. Kan het niet met een stekker, dan gebruikt het aannemersbedrijf ook duurzame brandstof, HVO. Maar daar houdt de rol van Van der Veekens niet op. Ellen: “We willen de kartrekker zijn in onze branche op het gebied van verduurzaming. Van der Veekens dient als voorbeeld voor de gemeente en we willen laten zien: zo kan het ook.”

Samen sterk
Van der Veekens is al jaren gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder en sinds begin 2019 op trede 5, de hoogste trede. “We willen niet alleen onze eigen CO2-uitstoot reduceren, maar proberen ook onze onderaannemers en onze inkoop te sturen op CO2-reductie waardoor binnen de hele keten onze foodprint zo min mogelijk wordt. Daarom zijn we de samenwerking aangegaan met de gemeente Amsterdam en aannemersbedrijf Markus BV uit Zwanenburg. Met de combinatie Markus-Veekens voeren we sinds twee jaar werkzaamheden in Amsterdam Noord uit en zijn we een verduurzamingsslag aan het slaan, ook op het gebied van waterstof.”

 

Demo Dag ‘Slim en Schoon’
Om te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van verduurzamen in de aannemersbranche, organiseerden Markus-Veekens en de gemeente Amsterdam, met organisator Ellen, eind 2019 de Demo Dag ‘Slim en Schoon’. “Tijdens de Demo Dag werden er door verschillende leveranciers demonstraties gegeven op het gebied van schoon materieel en werden er gesprekken gevoerd over de mogelijkheden van waterstof, elektrisch materieel, control towers en vervoer over water.”

 

Green Business Club Zaanstad
Als KAM coördinator is Ellen ook nauw betrokken bij de Green Business Club Zaanstad (GBC Zaanstad); een impactorganisatie die zich richt op concreet resultaat door het initiëren van duurzame projecten in Zaanstad en omstreken. “Ik zit in de werkgroep Mobiliteit, bestaande uit de Breikers consultants Eline Langeveld en Paul Hoffschult, Mark Degenkamp van Gemeente Zaanstad, Dick Dekker als participant met zijn bedrijf ProMobility en voorzitter van bedrijventerrein Noorderveld-Molletjesveer, Marjan Hoffman, programmamanager van de GBC Zaanstad en voorzitter Ruben Uitendaal. Eline Langeveld en Paul Hoffschult hebben met de GBC voor de Zaanstreek een Mobiliteitsplan geschreven. In dit plan redigeert GBC Zaanstad de opgave waar Zaanse werkgevers en Gemeente Zaanstad staan op het gebied van duurzaamheid, toekomstbestendige bereikbaarheid en vitaliteit van de werknemers. Het plan formuleert de huidige situatie in Zaanstad Noord, draagt duurzame mobiliteitsoplossingen aan en toont de noodzakelijke verbindingen en samenwerkingsverbanden van stakeholders met lokale- en regionale overheid. Paul Hoffschult biedt namens Breikers en de GBC een mobiliteitsscan aan voor bedrijven in de Zaanstad. Tevens werkt hij aan het Fietsplan, een onderdeel van het Mobiliteitsplan.”

 

Noorderveld-Molletjesveer
Ellen houdt zich bezig met de Green Deal Bouw en het mogelijk maken van een hub in het gebied Noorderveld-Molletjesveer in Zaanstad Noord. “Hierin gebruik ik mijn ervaring met onze eigen hub die ik met de combinatie Markus-Veekens in Landsmeer heb opgezet”, legt Ellen uit. “De hub is een plek waar elektrische voertuigen aan de oplader worden gelegd en waar materieel opgeslagen wordt. Het pand delen we met drie andere ondernemers. Met de Green Business Club Zaanstad gaan we ook een hub realiseren in het gebied Noorderveld-Molletjesveer. Samen met Breikers hebben we een plan opgesteld en aan de gemeente overhandigd.”

 

Toekomstmuziek
Wat heeft Gebr. van der Veekens tot nu toe bewerkstelligd en wat staat er voor de toekomst nog op de planning? Ellen: “Ik denk dat we goed hebben gekeken naar hoe we ons op de markt konden onderscheiden en wat we konden verbeteren. Zeker is dat de vijfde generatie er anders, duurzamer, uitziet dan de eerdere generaties. Een leermoment? Gaandeweg dit project hebt ik geleerd dat je verduurzaming niet in je eentje kunt bewerkstelligen. Kruip dus met elkaar rond de tafel, zo kom je tot de mooiste oplossingen.”

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl