Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

7 redenen om te kiezen voor openbaar vervoer in je mobiliteitsbeleid

7 redenen om te kiezen voor openbaar vervoer in je mobiliteitsbeleid

Wil jouw bedrijf minder CO2 uitstoten, medewerkers blij maken en ook nog eens slim kosten besparen? Laat medewerkers dan met de bus of trein naar het werk komen, in plaats van in de auto stappen. Dat levert meer op dan je denkt. We zetten zeven voordelen van reizen met openbaar vervoer voor je op een rij. Dan weet je meteen waarom ov onmisbaar is in jouw mobiliteitsbeleid en hoe Breikers je verder helpt!

1. Je reist duurzamer met het ov dan met de auto

Openbaar vervoer draagt stevig bij aan het duurzaamheidspakket van je bedrijf. Treinen, bussen en trams belasten ons milieu tenslotte veel minder dan auto’s. Ze vervoeren veel mensen tegelijk, gaan lang mee en stoten veel minder CO2 uit. Sinds 2017 is reizen met de trein in Nederland CO2-neutraal. Alle elektrische treinen rijden 100% op windstroom. En veel bussen gaan al vooruit zonder schadelijke stoffen achter te laten.

2. Reizen met het ov is goed voor de portemonnee

Met het ov reizen medewerkers goedkoper dan met de auto. Reken even mee. Een reis met het ov kost gemiddeld € 0,14 per kilometer. Daar staat nu een vergoeding van € 0,19 tegenover voor een privéauto, € 0,49 voor een leaseauto. En de kilometervergoeding gaat in 2023 en 2024 voor privéauto’s omhoog (naar € 0,21 en € 0,23). Reizen je medewerkers met het ov in plaats van met de auto? Dan is een parkeerplek ook niet nodig. Zo bespaar je ook op schaarse en kostbare parkeerplekken.

3. Reizen met het ov scheelt een berg administratie(kosten)

In januari 2022 veranderden de belastingregels voor reiskosten en thuiswerkvergoedingen. Er is alleen nog een vaste reiskostenvergoeding voor medewerkers die minimaal 60% van de werkdagen naar werk reizen. Halen jouw medewerkers dat niet? Dan mag je alleen de gemaakte kilometers vergoeden. Dat betekent dat je voor iedereen apart administratie moet bijhouden. Komen je medewerkers met het ov naar het werk? Dan hoeven ze hun reiskilometers niet zelf bij te houden en te declareren. Vervoerders houden precies voor je bij wie wanneer reist en sturen je elke maand een verzamelfactuur. Dat scheelt je enorm veel administratie, tijd én dus kosten.

4. Je reistijd waardevol benutten

Reizen met het ov is efficiënt.Want zeker als medewerkers slim buiten de spits reizen, is de kans op een zitplek met gratis Wifi groot. Dan klap je makkelijk even je laptop open om wat te werken. Maar reistijd is natuurlijk ook voor jezelf. Een momentje onthaasten. Juist even niets. Uit het raam staren, muziek in de oortjes of wegdromen bij een goed boek.

5. Het ov geeft veel gemak en vooral minder stress

Voor veel mensen is nuttig reizen dus een pluspunt van het ov. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen graag met de bus of trein gaan om verkeersstress en parkeerproblemen te vermijden. En even boodschappen doen na het werk? Dat kan meteen op of in de buurt van het station. Ook prettig!

6. Openbaar vervoer is beter voor je gezondheid

Reizen met het ov is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Over minder stress onderweg, hadden we het al. En stilzitten in de auto is niet best voor je gezondheid. Met een stukje lopen of fietsen naar het station of de bushalte pak je al snel wat meters beweging mee. En je weet het: vitale medewerkers die lekker in hun vel zitten, presteren beter.

7. Je laat zien dat je een aantrekkelijke werkgever bent

Sta en ga je voor een duurzaam mobiliteitsbeleid? Dan laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen serieus neemt. Dat maakt je voor veel mensen een aantrekkelijke werkgever. Helemaal voor starters op de arbeidsmarkt. Studenten kennen het ov-netwerk als geen ander. Ze zijn het gewend om met de trein en bus te reizen en zich heel bewust van hun ecologische voetafdruk. Zo is bijvoorbeeld een mobiliteitskaart (één kaart voor alle zakelijke reizen met het ov) een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Medewerkers kunnen hier ook privé mee reizen.

Wat kies jij: auto of ov?

Openbaar vervoer is een aantrekkelijk woon-werkverkeeralternatief voor de auto. Maar overstappen naar ov is niet voor iedereen even simpel. Is jouw bedrijf goed bereikbaar? En hoe krijg je medewerkers zo ver om uit de auto in de bus te stappen? Breikers brengt dit graag voor je in kaart met een passend advies!

Breikers helpt je hierbij!

Hebben we je op ideeën gebracht? Wil je slim vooruit met openbaar vervoer in je mobiliteitsbeleid? Neem contact met ons op dan bespreken we wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen! Rita@wijzijnbreikers.nl of bel om meteen iets in te plannen 06 549 212 14.

bron goedopweg

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.