Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Wat maakt het rijden met een elektrische auto goed voor het klimaat?

Wat maakt het rijden met een elektrische auto goed voor het klimaat?

Auto’s en vrachtverkeer zorgen voor een vijfde van de totale CO2-uitstoot van Nederland. Daarom wordt een elektrische auto het vervoer van de toekomst. Elektrisch rijden is beter voor schone lucht op straat én voor het klimaat. Ook is het goed voor je portemonnee, omdat een elektrische auto in onderhoud en gebruik voordeliger is.

1. Je kunt van Amsterdam naar Brussel zonder te laden

Je kunt van Amsterdam naar Brussel rijden zonder te laden. Al ligt het ook aan je rijgedrag en de weeromstandigheden. Als je niet zo hard rijdt dan kom je verder en als de airco of verwarming aan staat kost dat ook elektriciteit. 

De afstand die je met een volle batterij van een elektrische auto kunt rijden, heet actieradius. Elektrische auto’s kunnen steeds verder rijden. De maximale actieradius van een elektrische auto zal in de toekomst nog groter worden, maar het is de vraag of dat voor elke automobilist nodig is.

De nieuwste generatie elektrische auto’s is in de in de laatste paar jaar weer verbeterd en gepresenteerd. Met een volle batterij kunnen deze auto’s 400 tot 500 kilometer rijden. Er zijn diverse merken die al bekend hebben gemaakt dat ze in de toekomst nog veel verder kunnen rijden op een acculading. Daarnaast bieden autofabrikanten hun nieuwe auto’s steeds vaker aan met verschillende groottes van batterijen. Niet iedereen heeft namelijk een grote batterij nodig en een auto met een kleinere batterij is goedkoper. Bovendien gebruikt de auto dan minder energie omdat het gewicht van de auto lager is. En er zijn minder kostbare en schaarse grondstoffen nodig voor de batterij. 


2. Een elektrische auto rijdt goedkoper dan een fossiele auto

Wat kost een eigen elektrische auto? Dat hangt af van een groot aantal zaken. Het ligt bijvoorbeeld aan de prijs die je ervoor betaalt, de waarde die overblijft al je hem weer verkoopt en hoe vaak je moet laden. 

Een nieuwe elektrische auto wint het van een nieuwe brandstofauto als je kijkt naar de maandelijkse kosten (inclusief de afschrijving). Waarom? Omdat de kosten van elektrisch rijden (de ‘brandstof’), onderhoud, verzekering en belastingen een stuk lager zijn. Een elektrische middenklasser kost per maand 530 euro, terwijl een vergelijkbare benzineauto bijna 700 euro kost. Bij een elektrische auto is de aankoop flink (grofweg 10.000 euro) duurder, maar het gebruik en het onderhoud goedkoper. De totale kosten voor het gebruik wordt ook wel total cost of ownership (TCO) genoemd. Per merk en model – en afhankelijk van het aantal kilometer dat je elk jaar rijdt – kunnen de kosten voor een auto sterk verschillen. De huidige regels van de overheid zorgen dat de TCO van veel elektrische auto’s ongeveer hetzelfde is als van een auto die erop lijkt en op benzine of diesel rijdt. Lees meer over de kosten van een elektrische auto op de website van Milieu Centraal. 

Het aanbod van elektrische auto’s is de afgelopen jaren toegenomen. Veel automerken hebben of komen met nieuwe elektrische modellen. Ze maken die ook in grotere hoeveelheden. Daarbij gaat het niet alleen om de duurdere elektrische auto’s. Ook het aanbod van kleinere en goedkopere elektrische auto’s groeit. Lees er meer over op de website van de ANWB.

Het nemen van een elektrische auto kan een grote stap zijn. Daarom maakt de overheid het kopen en rijden van een elektrische auto financieel aantrekkelijker. De voordelen op een rij:

  • Belasting van Personenwagens en Motorrijwielen (BPM). Dit is een extra belasting bij het kopen van een auto. De hoogte hangt af van hoeveel CO2 er vrijkomt bij het rijden van de auto. Omdat een elektrische motor geen CO2 maakt, is de BPM tot en met het jaar 2024 nul euro.
  • Motorrijtuigenbelasting (MRB). De MRB wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Je hoeft die niet te betalen als je een 100 procent elektrische auto hebt. Volgens het belastingplan 2020 blijft dat zo tot en met 2024.
  • Bijtelling. Zakelijke rijders die ook privé rijden, krijgen een bijtelling. Dat is een bedrag dat de belastingdienst bij je loon optelt. Als zakelijke rijders een elektrische auto hebben, is dat financieel voordelig voor ze. Vanaf 2022 is de bijtelling voor een elektrische auto 16 procent, tot een maximaal bedrag van 35.000 euro. Hij stijgt langzaam naar 22 procent in 2026. Dan is hij net zo hoog als die voor auto’s die op benzine of diesel rijden.
  • Subsidie. Tot en met 2024 is het voor particulieren mogelijk subsidie te krijgen voor het kopen of leasen van nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s. Kijk hier voor de hoogte van de subsidiebedragen en de beschikbare hoeveelheid geld. Daar vind je ook meer informatie over de voorwaarden voor subsidie.

3. Er zijn ruim 97.000 openbare oplaadpunten in Nederland

Er zijn nu meer dan 97.000 openbare laadpunten en ruim 3.000 snellaadpunten. Ter vergelijking: er staan in Nederland zo’n 4.300 tankstations langs de weg. Als je je auto wilt opladen, moet je natuurlijk wel weten hoe je dat doet. Dus hoe werkt het laden van een elektrische auto eigenlijk?

Hoe snel de bijna lege batterijen van een elektrische auto weer vol zijn is afhankelijk van 3 dingen:

  1. Hoeveel elektriciteit (vermogen) kan het oplaadpunt leveren?
  2. Hoe snel kan de elektrische auto opladen?
  3. Hoe leeg is de batterij en hoe vol moet hij worden?

Bijvoorbeeld: Het opladen van een elektrische auto is afhankelijk van de snelheid van het laadpunt en hoe snel de auto zelf kan laden. Bij een snellaadpunt is die tijd een stuk korter. Vaak kun je bij een snellaadpunt zo’n 100 kilometer bijladen in een kwartiertje. Het voordeel van een elektrische auto is dat opladen meestal thuis en vrijwel altijd op de bestemming kan. Ook hoeft de gebruiker tijdens het opladen niet bij de elektrische auto te blijven. Een elektrische auto tijdens een rit opladen, hoeft bovendien alleen bij lange ritten (afhankelijk van het bereik van de elektrische auto).


Op dit moment heeft zo’n 70 procent van de huizen een 1-faseaansluiting op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat er maximaal een vermogen van 3,7 kilowatt (kW) is voor een laadpunt. Hierdoor duurt het thuis helemaal opladen van een lege accu van een elektrische auto op een 1-faseaansluiting 10 tot 20 uur, afhankelijk van het type auto. Nieuwbouwhuizen hebben standaard een 3-fasenaansluiting. Het opladen gaat op zo’n aansluiting – ook hier afhankelijk van of de auto – 3 keer zo snel, tussen de 3,5 en 10 uur dus. De meeste openbare laadpalen hebben een vermogen van 11 kilowatt. Hierdoor duurt het helemaal opladen van een elektrische auto daar 4 tot 10 uur. Het opladen van een elektrische auto bij snellaadstations met een vermogen van 150-250 kilowatt gaat sneller en duurt ongeveer 40 minuten. Dan wordt de batterij opgeladen van minimaal 10 procent naar maximaal 80 procent.


Op de website www.EV-Database.nl zijn de maximale (snel)laadtijden per elektrische auto te zien.

4. Elektrische auto’s zijn net zo veilig als fossiele auto’s

Je kunt erop vertrouwen dat alle auto’s in Nederland veilig zijn. Dat geldt ook voor elektrische auto’s. Alle auto’s moeten voor het krijgen van een kenteken voldoen aan veel internationale eisen voordat ze de weg op mogen. Dat is ook zo op het gebied van veiligheid. Fabrikanten van elektrische en hybride-elektrische voertuigen besteden veel aandacht aan de (brand)veiligheid. Ze testen de auto’s heel goed voordat ze deze gaan produceren. Ook na de productie houden ze de veiligheid zeer goed in de gaten. Uit onderzoek en verzekeringsstatistieken blijkt nergens dat elektrische auto’s meer risico’s opleveren dan fossiele auto’s.


Fabrikanten van moderne (elektrische) auto’s testen ze uitgebreid in de praktijk. Daarbij wordt onderzocht of ze aan alle wetten voldoen. Daarnaast controleren fabrikanten de auto’s ook op extra eisen die ze zelf hebben. Ze willen het zo goed mogelijk doen. Als ze namelijk al verkochte auto’s moeten terughalen naar de garage kan dat negatieve effecten hebben. Bijvoorbeeld een slechte naam en minder verkoop.


Elektrische auto’s zijn net zo veilig als brandstofauto’s. Elektrische auto’s vliegen niet gemakkelijker in brand. Wel is een brand in een elektrische auto anders. Daardoor kan het nodig zijn om die op een andere manier te blussen. Uit botsproeven blijkt dat elektrische auto’s gemiddeld even veilig of zelfs veiliger zijn dan auto’s die op brandstof rijden. In het rapport Veiligheid en elektrische personenauto’s van de CE Delft van november 2020 kun je de resultaten van een aantal van deze testen zien.

5. Een elektrische auto is altijd milieuvriendelijker dan een vergelijkbare fossiele auto

Elke nieuwe elektrische auto die rondrijdt is beter voor het milieu dan een benzineauto. Juist oude auto’s stoten relatief veel CO2 en andere vervuilende stoffen uit. Daarom mogen oude auto’s die op diesel rijden in steeds meer steden in sommige gebieden niet meer komen. Deze gebieden heten milieuzones.

Elektrisch rijden vervuilt de lucht veel minder dan een fossiele auto. Een elektrische auto heeft namelijk geen uitlaat waar stikstof en fijnstof uitkomt. Hij rijdt schoon. Tijdens het maken van elektriciteit die nodig is voor het opladen van de batterij kan wel stokstof en fijnstof in de lucht komen. Gelukkig is steeds meer stroom helemaal groen, zonder vervuiling. 

Het maken van auto’s en dus ook elektrische auto’s brengt wel vervuiling met zich mee, bijvoorbeeld door de batterij. Batterijen worden gelukkig steeds schoner en gaan langer mee. Beter hergebruik en verantwoorde winning van de zeldzame metalen in de batterijen is een belangrijk speerpunt voor het kabinet.

Zelfs met de extra milieubelasting van de productie van de accu scheelt een elektrische auto over de hele levensduur veel uitstoot van CO2 en andere stoffen. Elektrische rijden is dus echt beter voor het milieu en onze schone lucht.

Verminder je CO2-uitstoot met elektrisch rijden

Elektrisch rijden brengt veel voordelen met zich mee. Het is goed voor het klimaat, omdat de CO2-uitstoot van een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld 60% lager is dan die van een brandstofauto. Ook komen er geen ongezonde gassen uit de uitlaat en verminderen ze geluidshinder in steden.  Lees meer feiten over elektrische auto’s op de website van Milieu Centraal.

Bekijk alle laadpunten voor elektrische auto’s in Nederland

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Daarom komen er ook meer mogelijkheden om de auto te kunnen opladen. Er zijn in Nederland al veel meer laadpunten dan je denkt! Ook komen er steeds meer snelladers langs de weg. Check het overzicht van alle laadpunten op de website van de Nederland Elektrisch. 

Is er geen oplaadpunt bij jou in de buurt? Vraag dan zelf een openbare laadpaal aan via de website laadpaalnodig.nl.

Lees meer over elektrisch rijden op NederlandElektrisch.nl of doe de test op de website van Milieu Centraal en ontdek of elektrisch rijden past bij jouw autogebruik.
 

Laad je auto thuis op

Als je een garage of oprit bij je huis hebt, kun je een eigen laadpaal laten plaatsen. Dit kan een laadpaal zijn of een kastje aan de muur, dat heet een wandlader. Een elektrische auto thuis opladen heeft veel voordelen: je kunt laden wanneer het jou uitkomt én het is 2 tot 3 keer goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal.

Opladen via het stopcontact kan ook maar heeft nadelen. Het kan alleen als bepaalde regels worden nageleefd. Doe je dit niet, dan is opladen via het stopcontact (brand)gevaarlijk. Opladen via een stopcontact duurt ook langer dan via een laadpaal of wandlader: houd rekening met ruim tien uur oplaadtijd.

Wil je weten welk laadpunt past bij jouw situatie? Check dan de Thuislaadvergelijker op milieucentraal.nl.

Maak gebruik van de subsidie voor een elektrische auto

Een elektrische auto aanschaffen kan een grote stap zijn. Daarom worden elektrische auto’s financieel aantrekkelijker gemaakt. Er komen steeds meer verschillende en goedkopere elektrische auto’s op de markt.

Ook zijn er subsidies voor particulieren voor het kopen of leasen van nieuwe en gebruikte (tweedehands) elektrische auto’s. Kijk op rvo.nl hoe je hiervan gebruik kunt maken.

Je kunt natuurlijk ook een elektrische auto delen. Denk bijvoorbeeld aan MyWheels en Snappcar. Hierdoor kun je ook meteen wennen aan elektrisch rijden. 
 

Bespaar door geen wegenbelasting te betalen voor elektrische auto’s

Voor een compleet elektrische auto betaal je tot 2025 geen wegenbelasting (dit heet officieel motorrijtuigenbelasting). Dit is een groot belastingvoordeel. En als je met een elektrische auto van de zaak ook privé rijdt, krijg je een lagere bijtelling. Een bijtelling betekent dat er ieder jaar een percentage van de nieuwprijs van de auto bij je inkomen wordt opgeteld. Hier betaal je belasting over, daarom is een lage bijtelling voordelig.

Vraag een subsidie en laadpaal aan bij jouw gemeente

Veel gemeenten hebben eigen regelingen voor elektrische auto’s. In Den Haag kun je bijvoorbeeld een subsidie krijgen voor een elektrische bestelauto. En in de meeste gemeenten kun je een gratis openbare laadpaal aanvragen. Dit kan via de website Laadpaalnodig.nl. 


Lees meer informatie over elektrisch rijden

Wanneer je hebt besloten om een elektrische auto aan te schaffen, kijk dan eens op  www.nederlandelektrisch.nl en EV Database: een overzicht van alle elektrische auto’s (ev-database.nl) voor meer informatie over elektrisch rijden en elektrische auto’s.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Deel je vragen met mij!

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl