Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Gezondheid en ontspanning voor medewerkers op afstand

Gezondheid en ontspanning voor medewerkers op afstand

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) blijkt dat tussen de 55% en 70% van de thuiswerkers het thuiswerken tijdens de coronacrisis als positief heeft ervaren. In hetzelfde onderzoek gaven werknemers aan in de toekomst het thuiswerken voort te willen zetten.

Toch zitten er wat haken en ogen aan al dat thuiswerken. Paula Jap Tjong, oprichter van Stoelyoga Nederland, wijst ons op de valkuilen. 

Uit dezelfde analyse van het KiM kwam ook naar voren dat we in de toekomst het liefst 1 tot 3 dagen per week thuis willen werken. Goed nieuws voor Breikers, immers, op deze manier zorgen we met elkaar voor minder files en dus voor minder CO2-uitstoot. Maar wie denkt dat we er met een goede bureaustoel al zijn, heeft het mis. Uit onderzoek van het CNV, gedaan onder 2600 thuiswerkers, blijkt dat maar liefst 41% van de thuiswerkers fysieke en mentale klachten ontwikkelt. Een punt van aandacht dus.

Fysieke klachten
Hoe komt het toch dat mensen die thuiswerken eerder klachten ontwikkelen dan werknemers die naar kantoor gaan? “Dat heeft verschillende redenen”, legt yogadocent Paula Jap Tjong uit. “We ervaren fysieke klachten door een verkeerde werkplek, denk aan nek- en rugklachten, maar we krijgen ook last van ons lichaam doordat we veel minder bewegen. Pauzes die we normaal gesproken op kantoor houden, vallen weg. Denk aan een (fiets)rit heen en terug naar kantoor, een wandelingetje naar de kantine, een blokje om met collega’s tijdens de lunch, een loopje naar de printer of koffiehoek. Ook werken we thuis vaak langer door en lopen werk en privé door elkaar. En al dat zitten, zo weten we al jaren, is slecht voor ons lijf.”

Mentale klachten
Thuiswerken veroorzaakt buiten de fysieke klachten, ook mentale klachten. We kennen allemaal wel collega’s waar de kinderen rond de thuiswerkplek rennen. Een deadline behalen is dan opeens een hele uitdaging. “Krap behuisde werknemers hebben het uiteraard zwaarder dan mensen met ruimte voor een aparte werkkamer, maar dit is nog niet alles”, legt Paula uit. “Thuiswerkers ontmoeten elkaar alleen via het beeldscherm, werken daar alle agendapunten af en duiken maar al te vaak vervolgens weer een nieuwe meeting in. De agenda’s zitten vaak voller dan tijdens een werkdag op kantoor. Gevolg: ons brein staat constant ‘aan’. We missen de kleine momenten van persoonlijke gesprekken met collega’s, de rustmomentjes. En die zijn juist ongelooflijk belangrijk voor ons brein. Wist je dat zelfs roddelen goed is voor je hersenen?”

Aanstaan van het brein
Dat ‘aanstaan’ van ons brein is – buiten de fysieke klachten – dus een groot probleem. Paula: “Het gaat erom dat we te weinig pauzemomenten op een dag inplannen. En dat is een van de valkuilen van thuiswerken. We bouwen stress op en voeren die niet af. Vervelend, want van al die stresshormonen kom je niet zo makkelijk af.”

Vicieuze cirkel
Te weinig bewegen, te veel stress; het is niet goed voor ons en we doen er ons lichaam geen plezier mee. We krijgen vermoeidheidsklachten, kunnen ons slecht concentreren, maken eerder fouten en worden prikkelbaar. Onze hartslag gaat omhoog, bloeddruk stijgt en spierspanning neemt toe. We komen minder gemakkelijk in slaap of worden midden in de nacht weer wakker. En daar komt alle stress van deze hele pandemie nog eens bovenop! Wie zo vermoeid is, en daar zullen veel mensen zich in herkennen, heeft geen zin in sociale activiteiten of sport; de bekende vicieuze cirkel. Gelukkig heeft Paula de oplossing: yoga.

Yoga: powernap voor het brein 
Wil je optimaal blijven presteren, gefocust zijn, inspiratie en creativiteit behouden, dan heb je minipauzes nodig. “Zie het als een powernap voor je brein. Alle informatie die je de hele dag binnenkrijgt, moeten je hersenen verwerken. Even iets anders doen is dus essentieel: uit het raam staren, een wandeling maken of yoga doen. Die minipauzes heb je tijdens je werkdag nodig. Het fijne aan yoga is dat je twee vliegen in één klap slaat. Yoga is namelijk mindfulness in beweging. Door yoga ben je in volle aandacht in het hier en nu waardoor je het brein rust geeft. Door de yoga-oefeningen raakt je lichaam goed doorbloed. De oefeningen doe je met een rustige en diepe ademhaling. Dit kalmeert je zenuwstelsel en heeft een positieve invloed op hart en bloeddruk. Buiten al deze voordelen word je van yoga natuurlijk ook soepel en sterk.”

Kantooryoga
Wie zichzelf nu al meerdere malen per dag op een matje ziet liggen, heeft het mis. “Kantooryoga kun je overal doen”, legt Paula uit. “Thuis, op kantoor en in je dagelijkse kloffie, gewoon achter je bureau. Een aantal momenten van 90 seconden per dag draagt al bij aan je fysieke en mentale welzijn.”

Bekijk de video: https://www.youtube.com/watch?v=fKGT6ef1lLUhttps://youtu.be/fKGT6ef1lLU

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Deel je vragen met mij!

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl