Op 1 juni 2024 gaat de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit (WPM) officieel van start. Maar wat houdt deze nieuwe regeling eigenlijk in en hoe bereid je jouw organisatie voor?
Waarom is de WPM ingevoerd?
De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit komt voort uit de wens om de mobiliteit van werknemers in Nederland op een duurzamere manier te organiseren. Het doel is om de CO2-uitstoot te verminderen en de bereikbaarheid te verbeteren. De mobiliteit van werknemers speelt een cruciale rol in het behalen van deze doelstellingen. Door inzicht te krijgen in hoe werknemers zich verplaatsen en hoe vaak, kunnen beleidsmakers betere beslissingen nemen en gerichter investeren in mobiliteitsoplossingen.
Daarnaast draagt de WPM bij aan het verminderen van filedruk en het bevorderen van een gezondere levensstijl door werknemers te stimuleren om vaker de fiets te pakken of gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het is een stap in de richting van een duurzamere toekomst voor Nederland.
Wat houdt de WPM in?
De Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit houdt in dat bedrijven verplicht zijn om gegevens over de mobiliteit van hun werknemers te registreren en te rapporteren aan de overheid. Deze gegevens omvatten onder andere:
Woon-werkverkeer: Hoe komen werknemers naar het werk? Wordt er gebruikgemaakt van de auto, de fiets, het openbaar vervoer, of zijn er andere vervoersmiddelen in het spel?
Frequentie van verplaatsingen: Hoe vaak reizen werknemers naar het werk? Is dit dagelijks, wekelijks, of op een andere basis?
Afstand: Wat is de gemiddelde afstand tussen de woonplaats van werknemers en de werkplek?
Duur van de reis: Hoelang duurt het om van huis naar het werk te reizen?
Deze gegevens worden verzameld om inzicht te krijgen in de mobiliteitspatronen van werknemers. Bedrijven moeten deze informatie op regelmatige basis aanleveren aan de overheid, zodat er een duidelijk beeld ontstaat van de mobiliteitssituatie in Nederland.
Mobiliteitsscan als voorbereiding op de registratieverplichting
De mobiliteitsscan van Breikers bestaat al een langere tijd voor werkgevers om inzicht te krijgen in hoe hun medewerkers naar het werk reizen, waar de knelpunten liggen en vooral, waar de kansen voor verbetering zich bevinden. Als werkgever kun je de mobiliteitsscan nu ook gebruiken als voorbereiding op de registratieverplichting. Zo meet je hoe iedere medewerker naar het werk reist.
Door deze scan nu als nulmeting te gebruiken kun je in kaart brengen welke verbeteringen er liggen. Vervolgens kun je de scan in januari opnieuw doen als 1-meting. Als je dit nauwkeurig doet, kun je de uitkomsten van de scan meenemen om te voldoen aan de registratieplicht van de WPM. Deze mobiliteitsscan is niet alleen een tool, maar een krachtig instrument om jouw organisatie toekomstbestendig te maken.
Neem contact met ons op om meer te weten te komen over de mobiliteitsscan, en om de scan aan te vragen.
Gratis advies van Breikers
Om meer te weten te komen over de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit en waarom deze is ingevoerd, organiseren wij regelmatig Webinars. Daarin praten we je bij over de laatste ontwikkelingen rondom het besluit en de redenen achter de invoering van de registratieplicht. Ook is er altijd ruimte om vragen te stellen over de Rapportageverplichting. Hou onze agenda in de gaten.
Wil je een adviseur (kosteloos) spreken over de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit en heb je vragen over hoe jouw organisatie zich hierop kan voorbereiden met tools, zoals bijvoorbeeld de mobiliteitsscan? Neem dan contact met ons op, we helpen je bij al je vragen.