Boehringer Ingelheim: gezamenlijk onder het glazen dak van EDGE Amsterdam West

Boehringer Ingelheim Nederland gaat verhuizen. Vanaf eind 2021 bevindt het kantoor van het farmaceutisch bedrijf zich in het futuristische gebouw EDGE Amsterdam West. De nieuwe locatie aan de Basisweg was voor het familiebedrijf een goede aanleiding om het mobiliteitsbeleid aan te pakken. Samen met Breikers werd er gekeken naar de mogelijkheden en een business case gemaakt.

Boehringer Ingelheim – opgericht in 1885 door Albert Boehringer in Ingelheim am Rhein – is een wereldwijde onderneming met ruim 51.000 werknemers. In Nederland werken zo’n 300 mensen verspreid over twee kantoren: de Boelelaan op de Amsterdamse Zuidas en het kantoor in Alkmaar. Maar daar komt dus volgend jaar verandering in. Boehringer Ingelheim vestigt zich in EDGE Amsterdam West in Sloterdijk. De keuze voor deze locatie is overigens geen toeval: de ontwikkelaar van het nieuwe kantoor – EDGE Technologies – staat bekend om kantoorconcepten waarbij gezondheid, duurzaamheid en innovatie centraal staan. Laat dit nou net waarden zijn die perfect aansluiten bij Boehringer Ingelheim als organisatie…

quote

“Voor ons was de mobiliteitskaart gecombineerd met een app een echte eyeopener. Die biedt meer mogelijkheden dan we hadden voorzien”

— Arjen Witte, HR-manager binnen Boehringer Ingelheim Nederland

Amsterdam is dé plek

“We keken al enige tijd naar een nieuwe locatie”, vertelt Arjen Witte, HR-manager binnen Boehringer Ingelheim Nederland. “Enerzijds omdat we met alle medewerkers op dezelfde plek willen werken, anderzijds omdat we een kantoorruimte zochten waarbij we dicht bij een treinstation zouden zitten. Ook interessant voor ons; Amsterdam is natuurlijk dé plek als je jong talent wilt aantrekken. Onze oude kantoren hadden bovendien nadelen: Alkmaar is bijvoorbeeld slecht bereikbaar met het openbaar vervoer en de ruimte die we op de Zuidas leasen, is eigenlijk te klein. Verder zochten we een duurzaam kantoor. Nou, dat is met EDGE wel gelukt.”

Glazen dak als eyecatcher

EDGE Amsterdam West is in alle opzichten duurzaam. Ten eerste omdat het een herontwikkeling is van een kantoorgebouw uit 1970. Er hoeft dus geen nieuw kantoor uit de grond gestampt te worden. EDGE Amsterdam West is bovendien het eerste energiepositieve kantoor van Nederland. Eyecatcher is het glazen dak met 6.000 m2 aan zonnepanelen en thermische energieopslagfaciliteiten. “De duurzaamheid van het kantoorgebouw is voor ons een belangrijke drijfveer voor deze verhuizing. Ons wereldwijde BE GREEN-programma, het CO2-reductieprogramma, past perfect bij het concept van EDGE”, legt Arjen uit. “Het mogelijk maken van Activity Based Working is ook een belangrijk pluspunt voor de keuze van EDGE. Ons nieuwe kantoor bestaat straks uit verschillende ruimtes die flexibel kunnen worden gebruikt voor de verschillende activiteiten die werknemers verrichten.”

 

Moderne, lichte atriumruimte van het Boehringer-gebouw met glazen koepeldak, binnentuinen en mensen op verschillende verdiepingen.

Mobiliteitsbeleid

De verhuizing van de twee kantoren – Alkmaar en de Zuidas – naar Sloterdijk was voor het farmaceutisch bedrijf een goede reden om het mobiliteitsbeleid aan te pakken. “We wilden al enige tijd groener worden en onze vervoersbewegingen op een milieuvriendelijke manier vormgeven. Dit was dus hét moment.”

Breikers

Boehringer Ingelheim wil toe naar een flexibel mobiliteitsbeleid waar medewerkers flexibel vergoed worden. Arjen: “Daarvoor hebben we de hulp van Breikers ingeroepen. Het personeel is razend enthousiast over de toekomstige werkplek in Sloterdijk, maar er gaat een hoop veranderen. Stel, je woont in Tuitjenhorn en je rijdt jarenlang met je leaseauto naar je werkplek in Alkmaar. Ook voor deze mensen moet het goed geregeld zijn. In ons oude mobiliteitsbeleid had twee derde van de medewerkers een leaseauto: vaak nog benzine en diesel. Dat is straks voorbij; mensen krijgen alleen nog een leaseauto – uiteraard bij voorkeur elektrisch – wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld omdat ze geregeld klanten moeten bezoeken die per openbaar vervoer niet goed bereikbaar zijn.”

Waardevolle informatie

Breikers heeft onderzoek gedaan en ons geholpen met onze business case. De plannen zijn inmiddels besproken met de OR. “De grootste verandering is dus de inkrimping van leaseauto’s. In plaats van de auto krijgen deze personeelsleden een mobiliteitsvergoeding, gecombineerd met een mobiliteitskaart. Dit betekent dat medewerkers flexibel vergoed worden afhankelijk van het soort vervoer. Hierbij wordt groener vervoer financieel gestimuleerd. Met de kaart kunnen ze toegang krijgen tot alle soorten vervoer, zoals het OV, de deelfiets, taxi, Greenwheels. Zo kunnen ze zelf de beste keuze maken en een alternatief kiezen voor hun oude vervoersbeweging. Breikers heeft ons voorzien van een schat aan informatie en het hele proces begeleid.”

Inzicht in alle mogelijkheden

Boehringer Ingelheim is in januari 2020 begonnen met het opzetten van een projectteam. Arjen: “Daar zaten een aantal stakeholders uit onze twee ondernemingsraden in. Dit om iedereen in een vroegtijdig stadium bij de plannen te betrekken. Breikers heeft daar de leiding in genomen en ons kunnen voeden met de verschillende mogelijkheden. Ook kwamen ze met voorbeelden hoe andere bedrijven het mobiliteitsbeleid hadden aangepakt. Heel waardevol, het gaf ons inzicht in alle mogelijkheden.”

Eyeopener

“Voor ons was de mobiliteitskaart gecombineerd met een app een echte eyeopener. Die biedt meer mogelijkheden dan we hadden voorzien”, zo vertelt Arjen. “Ons nieuwe beleid heeft nogal wat impact op de medewerkers, maar de plannen zijn positief ontvangen. Ze zijn nog niet geïmplementeerd, maar de eerste berichten zijn goed. We hopen de plannen gereed te hebben zodra we overgaan naar EDGE.”

 

CaseCO2-reductieMobiliteitsbeleid
Vrouw staat lachend voor het gebouw van zorginstelling Breidablick met het motto "Zorg van mens tot mens" op de gevel.
Raphaëlstichting

Raphaëlstichting “Door de intensieve samenwerking met Breikers hebben we het mobiliteitstraject binnen een paar maanden kunnen uitrollen.”

De Raphaëlstichting is antroposofische zorg en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat. Er werken in totaal ruim 1300 medewerkers op een 13-tal locaties in Noord-Holland.

Naar de case
CaseDuurzaamheidMobiliteitsbeleidSpreiden en mijden
Man in pak staat in een moderne, lichte ruimte met houten tafels, stoelen en grote planten.
Woonzorg Nederland

Breikers X Woonzorg Nederland “Kijk goed naar je eigen organisatie: wat elders werkt, sluit niet altijd aan bij jouw bedrijf.”

Woonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit.

Naar de case
Man met helm haalt accu uit een elektrische fiets in een stedelijke omgeving.

Wij helpen jou graag op weg!

Is jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.