Omring heeft samen met Breikers het mobiliteitsvraagstuk onder de loep genomen. De zorgorganisatie wil een positieve beweging maken van een klassiek mobiliteitsbeleid voor de medewerkers en omgeving naar een modern en duurzaam beleid. Marcel Rosendaal, MT-lid Omring en Tobias van den Briel, consultant Breikers, vertellen hoe ze te werk zijn gegaan.
Omring en Breikers zijn voor elkaar geen vreemden. In het voorjaar van 2021 kwam Omring namelijk al in contact met Breikers; de zorgorganisatie mocht dat jaar de award ‘Beste (thuis)Werkgever van het Jaar 2020’ in ontvangst nemen. Een prijs, uitgereikt door het landelijke mobiliteitsplatform Zo Werkt Het. De medewerkers van Omring hadden hun organisatie genomineerd omdat ze tijdens de lockdown het thuiswerken binnen een mum van tijd goed voor elkaar hadden. Buiten de bokaal die bestuurder Jolanda Buwalda in ontvangst mocht nemen, won Omring met deze titel ook 80 uur aan gratis advies van een van de consultants van Breikers. Het dubbele aantal uren waar alle bedrijven recht op hebben.
“En zo kwamen we dus in contact met Tobias”, vertelt Marcel. “Hij kwam precies op het juiste moment want we wilden graag onderzoek doen naar onze vervoersmogelijkheden. We hebben in 2021 dan wel die mooie prijs van Beste (thuis)Werkgever gewonnen, maar zien ook dat er op het gebied van mobiliteit nog wat te verbeteren valt. Omring houdt zich qua mobiliteitsbeleid aan de cao – we hebben een fietsplan en leaseauto’s –, dus zo’n beetje de klassiekers. We willen meer voor onze medewerkers doen. Dagelijks zetten zij de cliënt centraal, als organisatie zetten we graag de medewerker centraal.”
De zorgorganisatie wil het mobiliteitsbeleid verduurzamen en daarbij de CO2-uitstoot reduceren, binnen financieel haalbare kaders. Deze verandering moet bijdragen aan aantrekkelijk werkgeverschap en vitalere medewerkers. Maar deze aanpassingen zijn zo eenvoudig nog niet. Omring bestaat namelijk – buiten de 30 woonzorglocaties – uit 65 thuiszorg werkverpleegkundige teams, drie revalidatieklinieken en twee herstelafdelingen binnen ziekenhuizen. Bij elkaar werken er 4.800 mensen bij Omring.
“Al deze verschillende afdelingen en takken binnen de organisatie, al de diverse pluimage, maakt het aanpassen van het mobiliteitsbeleid complex. Hulp van Breikers was dan ook meer dan welkom.”
— Marcel
Belangrijkste reden om het mobiliteitsbeleid onder de loep ten nemen, ziet Marcel de verbetering voor het personeel. “Bijvoorbeeld voor onze thuiszorgmedewerkers. Vanuit die hoek kwam duidelijk naar voren dat er vraag is naar optimalisatie. Medewerkers hebben behoefte aan een efficiënter en laagdrempeliger mobiliteitsbeleid en willen duurzamer reizen tussen de verschillende locaties. Ze reizen van klant naar klant, werk naar werk, dus dienstverkeer. Dat is best een uitdaging binnen een grote organisatie als Omring met zoveel medewerkers, veel locaties en verschillende takken van sport. Verder zijn de reisbewegingen op dit moment nog lastig vast te leggen door medewerkers. We willen het vergoedingssysteem dus vereenvoudigen.”
Om al die reisbewegingen en behoeften in beeld te brengen, kwam de hulp van Tobias goed van pas. “Omring heeft te maken met verschillende doelgroepen”, legt Tobias uit. “Wonen met zorg, staf en ondersteuning, behandelcentra (medici en paramedici) en thuiszorg. Om de behoeften van deze verschillende doelgroepen in beeld te brengen, hebben we verschillende sessies gehouden, de MobilityAnalist gebruikt en een enquête uit laten gaan. Vervolgens heb ik een Plan van Aanpak voor Omring geschreven en gepresenteerd.”
Omdat Omring te maken heeft met zowel woon-werk verkeer als werk-werk verkeer, én daar op dit moment ook nog verschillende vergoedingen tegenover staan, is het maken van een nieuw mobiliteitsbeleid niet eenvoudig. Marcel: “We zijn nog volop bezig, maar de MobilityAnalist en de resultaten van de enquête hebben een en ander wel duidelijk gemaakt. Op basis van het onderzoek en het rapport van Breikers hebben we nu concrete handvatten waar we verder mee aan de slag kunnen gaan. De eerste stappen naar een modern mobiliteitsbeleid zijn gezet.”
De Raphaëlstichting is antroposofische zorg en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat. Er werken in totaal ruim 1300 medewerkers op een 13-tal locaties in Noord-Holland.
Naar de caseWoonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit.
Naar de caseIs jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.
Het grootste werkgeversnetwerk van Noord-Holland voor slimme en duurzame mobiliteit & logistiek.
Gemaakt door WP Masters.