Breikers X Woonzorg Nederland “Kijk goed naar je eigen organisatie: wat elders werkt, sluit niet altijd aan bij jouw bedrijf.”

Maatschappelijk Betrokken

Woonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit. “We zeggen nog steeds: de meest duurzame reis is de niet-gemaakte reis. Dus denk goed na. Ga je ergens heen? Kan je het ook anders oplossen?” vertelt HR-adviseur Jasja Roek op het hoofdkantoor in Amstelveen. Toch blijft fysiek contact met huurders, veelal senioren, en lokale overheden noodzakelijk.

Verandering door Corona

Het mobiliteitsvraagstuk stond al vóór corona op de agenda, maar de pandemie veranderde alles. “We zijn in een razend tempo overgegaan op tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Daardoor veranderden de reispatronen van onze medewerkers drastisch,” zegt Bas Kalshoven, manager onderhoud en verduurzaming, Dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken is ook na de corona gebleven. Dus ook thuiswerken is in het mobiliteitsvraagstuk meegenomen.

Ervaring van Andere Bedrijven

Met hulp van de mobiliteitsexperts van Breikers is alle reisdata in kaart gebracht. “Jos Hollestelle hielp ons enorm met benchmarking. Hij liet ons zien hoe andere organisaties dit aanpakken, zodat we onze eigen keuzes konden toetsen,” aldus Jasja. “Zo leerden we dat het niet ongebruikelijk is om een heel elektrisch wagenpark te hebben. Daar hadden we zelf overigens al enkele jaren op ingezet.”

Flexibele Oplossing

Het vernieuwde mobiliteitsbeleid van Woonzorg Nederland biedt medewerkers flexibele keuzes die aansluiten bij hun persoonlijke situatie. Medewerkers in bepaalde functies kunnen kiezen voor een elektrische leaseauto. Voor wie geen leaseauto wil of nodig heeft, is er een mobiliteitsbudget beschikbaar. Hiermee kunnen zij bijvoorbeeld het OV, eigen vervoer of deelmobiliteit gebruiken. “Het is heel individueel,” zegt Bas Kalshoven. “Zo’n 50% van degenen die daarvoor in aanmerking komen kiest voor een leaseauto, terwijl de andere helft voor het mobiliteitsbudget gaat.” Voor medewerkers met een ander type reisbewegingen is er een mobiliteitspas en ook de mogelijkheid om voor zakelijk reizen gebruik te maken van deelvervoer of bijvoorbeeld een OV-fiets. Daarnaast wordt ook hen voor reizen met eigen vervoer een tegemoetkoming geboden.

quote

“We zeggen nog steeds: de meest duurzame reis is de niet-gemaakte reis”

— Jasja Roek

Eerlijker

Gelijkheid speelt een belangrijke rol in het beleid. “Binnen enkele functies hadden sommige medewerkers in het verleden wel een leaseauto en andere niet,” legt HR-adviseur Jasja Roek uit. “We hebben nu gezegd: mensen in dezelfde functiegroep krijgen dezelfde mogelijkheden. Dat zorgt voor meer gelijkheid en tevredenheid.” Daarnaast is er ruimte voor persoonlijke voorkeuren. “Sommige collega’s kiezen liever voor een eigen auto, bijvoorbeeld omdat ze vier kinderen hebben of twee honden. Dat mag ook.” Om medewerkers te helpen bij het maken van een keuze, ontwikkelde Jos Hollestelle van Breikers een handig rekenmodel. “Met dit model kunnen medewerkers eenvoudig zien welke optie, financieel gezien, het beste aansluit bij hun persoonlijke situatie,” voegt Jasja toe.

Duurzaamheid als Rode Draad

Duurzaamheid blijft centraal staan in het beleid. “We zijn druk bezig met de CO₂-footprint van onze reisbewegingen”, zegt Bas. “Je CO₂ footprint gaat natuurlijk ook over het licht wat hier brandt. Onze kantoren en wooncomplexen zijn al veel duurzamer. Maar dit stukje, de footprint van de reisbewegingen van onze medewerkers… daar beginnen we nu inzicht in te krijgen”. “Dankzij het gebruik van de door Woonzorg Nederland gekozen registratie en declaratie tool is dat heel overzichtelijk”, vult Jasja aan. En de timing is goed,want vanaf volgend jaar is het verplicht om daarover te rapporteren.

Tips

De ervaring van Woonzorg Nederland laat zien dat je voor een effectief mobiliteitsbeleid goed moet nadenken over de keuzes die je maakt. Klakkeloos kopiëren werkt niet. Of zoals Bas het zegt: “Je moet echt goed kijken naar je eigen organisatie. Wat elders werkt, hoeft niet per se bij jou te werken. Uiteindelijk moet het aansluiten op het type bedrijf dat je bent. Daarin hebben we, met hulp van Breikers, echt hele goede stappen gezet.”

CaseCO2-reductieMobiliteitsbeleid
Vrouw staat lachend voor het gebouw van zorginstelling Breidablick met het motto "Zorg van mens tot mens" op de gevel.
Raphaëlstichting

Raphaëlstichting “Door de intensieve samenwerking met Breikers hebben we het mobiliteitstraject binnen een paar maanden kunnen uitrollen.”

De Raphaëlstichting is antroposofische zorg en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat. Er werken in totaal ruim 1300 medewerkers op een 13-tal locaties in Noord-Holland.

Naar de case
CaseCO2-reductieDuurzaamheidFietsen en vitaliteitOpenbaar vervoer
Kantoorgebouw Oostpoort Center met Folat-logo, gelegen naast een drukke weg en omringd door groen en woningbouw.
Sunny Cars

Breikers X Sunny Cars “Zitten is wat mij betreft het nieuwe roken en wij willen onze mensen daarom, per se, in beweging houden en dit ook actief faciliteren.”

Sunny Cars is een wereldwijde speler, gespecialiseerd in internationale autoverhuur op basis van het all-inclusive principe. We hebben geen eigen auto’s, maar brengen boekingen wereldwijd onder bij lokale autoverhuurders,” aldus Hans Knottnerus, Managing Director.

Naar de case
Man met helm haalt accu uit een elektrische fiets in een stedelijke omgeving.

Wij helpen jou graag op weg!

Is jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.