De Evangelische Omroep (EO), gevestigd in de voormalig aartsbisschoppelijke kweekschool in Hilversum, wil vanuit de visie ‘rentmeesterschap’ zo duurzaam mogelijk opereren. Daar hoort het verminderen van de CO2-uitstoot door reisbewegingen ook bij. Breikers heeft het mediabedrijf geholpen met de zoektocht naar een duurzaam mobiliteitsbeleid. Willeke Voois, P&O Adviseur binnen de Evangelische Omroep, vertelt hoe deze samenwerking verliep.
Begin 2019 werd er door de Evangelische Omroep een werkgroep gestart met de naam ‘Rentmeesterschap’. Deze werkgroep is opgestart met als doel in alle geledingen van de organisatie te zoeken naar kansen om te verduurzamen. De EO houdt rekening met de impact die de bedrijfsvoering op onze planeet heeft en zet op het gebied van duurzaamheid zoveel mogelijk stappen. Zo heeft het mediabedrijf meer dan 300 zonnepanelen op het gebouw laten plaatsen en zijn er warmtepompen aangeschaft. Daarnaast zit de EO midden in een campagne om Nederlanders op te roepen bomen te planten. Willen ze zelf de boom niet in de grond zetten, dan kunnen ze een donatie doen zodat het planten voor ze gedaan wordt.
“Ze waren wel bereid de switch te maken, maar wilden ook de mogelijkheid hebben om, wanneer nodig, de auto te pakken.”
— Willeke Voois
Toch wil de EO meer doen. Willeke: “Onze gedachtegang is dat we als Evangelische Omroep een stukje van de aarde ‘in bruikleen hebben’. We willen als bedrijf iets terugdoen en kijken naar alle mogelijkheden, maar zijn daar uiteraard wel realistisch in. De leden van de werkgroep Rentmeesterschap hebben gekeken naar wat er gedaan kon worden op het gebied van gas, licht en water, maar wie wil verduurzamen, moet ook het mobiliteitsbeleid tegen het licht houden.”
Met het aanpassen van het mobiliteitsbeleid was deze P&O Adviseur al een tijdje bezig.
Uit eerdere analyse die de EO liet doen, bleek dat het woon-werkverkeer binnen de organisatie voor meer dan de helft verantwoordelijk was voor de CO2-uitstoot. “Een goede reden om eens naar alle mogelijkheden op het gebied van slimme en duurzame mobiliteit te kijken. Daarbij willen we onze medewerkers niet verplichten om de auto te laten staan, maar motiveren anders te reizen”, vertelt Willeke. “Binnen ons mediabedrijf hebben sommige collega’s nou eenmaal echt de auto nodig, maar waar kan stimuleren we graag het gebruik van het OV of de fiets.”
Voordat Breikers om de hoek kwam kijken, was Willeke zich al aan het oriënteren. “We hebben gekeken naar de contractvorm NS-Business Collectief, maar dat bleek voor ons een te kostbare oplossing. Bovendien is dan altijd nog de vraag of iedereen wel bereid is om de trein in te stappen”, legt Willeke uit. “En toen kwam Breikers om de hoek. Zij stelden de volgende vragen: ‘Waar staan jullie? Wat is jullie doel en hoe willen jullie dat bereiken? Wat heb je daarvoor over en wat kunnen we daar als Breikers in betekenen?’ Vanuit de ervaringen en expertise van Breikers liet ze ons de mogelijkheden zien; onafhankelijk, zonder winstoogmerk en kosteloos. Breikers kwam niets halen, maar ons iets brengen en dat is een goed gevoel. Wat ik ook fijn vond, was dat er weer even met een frisse blik naar ons mobiliteitsbeleid werd gekeken. Die nieuwe blik was echt even nodig. Soms zit je er te ver in.”
Vanuit de enquête die de EO onder de medewerkers rond liet gaan, bleek dat een derde van de collega’s bereid was de auto te laten staan en het OV te pakken. “Ze waren wel bereid de switch te maken, maar wilden ook de mogelijkheid hebben om, wanneer nodig, de auto te pakken.”
Op dit moment werkt de EO nog met een staffelvergoeding. “Als voorbeeld: ik woon 20 kilometer van Hilversum en ontvang een standaard dagvergoeding van 7 euro per gewerkte dag op kantoor. Het maakt dan niet uit waarmee ik reis: het OV, de auto of de fiets. Voor fietsers hebben we trouwens een mooie regeling: sinds begin 2020 stimuleren we de e-bike en hebben we ons nieuwe fietsplan geïntroduceerd. Onze vergoeding: 1500 euro voor een e-bike. Ikzelf ben vaker gaan fietsen door de bewustwording van mijn CO2-uitsoot. Die 7 euro aan dagvergoeding steek ik dan al fietsend in mijn zak.”
Om toch de mensen zover te krijgen dat ze vaker de auto laten staan, verdiept de EO zich nu in een andere mogelijkheid. “Door Breikers zijn we op dit moment naar Reisbalans aan het kijken; een applicatie om onze reizen te plannen. Door de GPS tracker worden de gemaakte ritten automatisch geregistreerd. Met Reisbalans kunnen we per situatie de reizen bekijken en dat spreekt ons aan, maar we zitten nog in de onderzoekende fase. Corona heeft een hoop veranderd.”
“We hebben gemerkt dat je door thuis te werken bergen werk kunt verzetten”, lacht Willeke. “Thuiswerken komt de concentratie ten goede”. Is er geen noodzaak zoals vergaderingen of brainstormsessies, werk dan thuis. Ons pand zullen we veel meer gaan gebruiken als ontmoetingsplek.”
De EO hanteert sinds oktober vorig jaar een thuiswerkvergoeding van 25 euro per maand op basis van het arbeidspercentage. Wie een nieuw bureau wil aanschaffen zal even moeten doorsparen, wie zijn toetsenbord of muis mist, kan die ophalen op kantoor. Willeke: “Hoe de toekomst er na corona uit komt te zien is voor niemand duidelijk, maar het thuiswerken houden we, zoals zoveel bedrijven, erin. Het nieuwe mobiliteitsbeleid is nog niet rond, maar door de gesprekken met Breikers en de mobiliteitsscan zien we wat mogelijk is. Breikers kon zijn kennis en ervaringen met andere bedrijven met ons delen en dat was zeer waardevol. Zonder iedereen nou meteen uit de auto te trekken, komen we met alle informatie die we hebben verzameld vast en zeker tot een mooi, duurzaam mobiliteitsbeleid.”
Woonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit.
Naar de caseSunny Cars is een wereldwijde speler, gespecialiseerd in internationale autoverhuur op basis van het all-inclusive principe. We hebben geen eigen auto’s, maar brengen boekingen wereldwijd onder bij lokale autoverhuurders,” aldus Hans Knottnerus, Managing Director.
Naar de caseIs jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.
Het grootste werkgeversnetwerk van Noord-Holland voor slimme en duurzame mobiliteit & logistiek.
Gemaakt door WP Masters.