HVO-Querido heeft het mobiliteitsbeleid aangepast. Met behulp van Breikers heeft Irene Mangnus een mooi voorstel aan de directie kunnen overhandigen. “Of ik ergens spijt van heb? Zeker. Ik had veel eerder hun hulp in moeten roepen.”
HVO-Querido, gevestigd in en rond Amsterdam, is een zorgorganisatie die kwetsbare burgers ondersteunt zodat ze daarna weer deel kunnen nemen aan de maatschappij. En dat doen ze vanaf zestig locaties. Hierbij krijgen mensen ambulant begeleiding, maar worden ook deels op een van de locaties opgevangen. “Ken je ons niet, dan is dat alleen maar mooi. Dat betekent dat het goed met je gaat en dat je onze hulp nooit nodig hebt gehad”, vertelt Irene Mangnus, teammanager HRM van HVO-Querido.”
Voor al die hulp staan 1600 gedreven HVO-Querido medewerkers klaar. “Mooi werk en een maatschappelijk relevantere baan kan ik me niet voorstellen”, vertelt Irene. “We zetten ons dag en nacht, zeven dagen per week, met hart en ziel in voor mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden. Daarom willen we ook goed werkgeverschap bieden en iets voor onze mensen terug doen. Dat is dan ook gelijk de eerste reden waarom we het mobiliteitsbeleid willen aanpassen. Redenen twee en drie: verduurzamen en flexibeler zijn. Voorbeeld: wie niet wil fietsen na een nachtdienst, hoeft dat zeker niet.”
Het oude mobiliteitsbeleid bestond uit een beperkte kilometervergoeding, een parkeer-App en een NS-Business Card. “Er zaten veel onhandigheden in het oude beleid. Onze medewerkers zijn veel onderweg en reizen bijvoorbeeld ook tussen de verschillende locaties. We wilden de mogelijkheden qua reizen eenvoudiger maken en flexibeler zijn. Bij onze oude regeling moesten onze medewerkers het vaak zelf organiseren. Met het nieuwe beleid willen we ze ondersteunen. En goed werkgeverschap en passende arbeidsvoorwaarden komen bij ons steeds meer op de voorgrond te liggen en dat is mooi. Daar hoort dan ook een goed mobiliteitsbeleid bij. Buiten dat wilden we het mobiliteitsbeleid administratief ook vereenvoudigen.”
“Mond-tot-mondreclame doet het altijd goed”,
— Irene Mangnus
Irene kwam op het idee Breikers in te schakelen door gesprekken met haar collega Els Vegter, hoofd HR Services bij OLVG. Ook het ziekenhuis werd in het verleden geholpen door een van de consultants van Breikers. Els deelde haar enthousiasme over de hulp die ze had ontvangen. “Mond-tot-mondreclame doet het altijd goed”, lacht Irene. “OLVG paste het mobiliteitsbeleid aan vanuit een andere invalshoek – ze wilden onder andere teruggaan in parkeerplekken – maar de hulp van Breikers hebben ze als heel fijn ervaren. Zodoende heb ik de telefoon gepakt. Een intakegesprek met de directeur, Rein Aarts, volgde. Breikers ging samen met ons aan de slag.”
Tobias van den Briel, een van de consultants werkzaam bij Breikers, maakte een afspraak met Irene en er volgde een inspiratiesessie. Hieruit werd de motivatie voor het nieuwe beleid duidelijk. Ook deed Tobias een postcodecheck, de MobilityAnalist. Hieruit werd duidelijk wat de fietspotentie voor medewerkers van HVO-Querido is. Tijdens deze sessie ging Tobias meer de diepte in en haalde voorbeelden aan van andere organisaties. “Het is heel leerzaam om te horen hoe andere organisaties het hebben aangepakt. Tobias kwam vervolgens met verschillende oplossingen. We hebben deze samen doorgenomen, wat bijgeschaafd en daaruit kwam het voorstel van Tobias. We gaan toewerken naar een plan waarbij we voor al onze medewerkers een Mobility card gaan uitrollen waarbij het ov volledig zal worden vergoed. Verder gaan we waarschijnlijk deelvervoeropties aanbieden en komen er lease-fietsen. Met of zonder motortje, dat is aan de medewerkers. Op locatie of in je eigen schuurtje? Dat gaan we nog uitkristalliseren.”
Vanaf februari tot en met afgelopen juli spraken Irene en Tobias elkaar gemiddeld eens in de twee weken. Inmiddels ligt er een mooi voorstel voor een modern mobiliteitsbeleid klaar. Zowel de medewerkers die betrokken waren bij de inspiratiesessies als de directie hebben erg positief gereageerd. “Nu moeten we het alleen nog in concrete stappen omzetten”, vertelt Irene. “We hopen de eerste regelingen in januari 2023 door te kunnen voeren. Ook daar helpt Tobias bij.”
Terugkijkend op het hele traject, wat ziet Irene Mangnus als teammanager HRM dan als meerwaarde van de hulp van Breikers? “Als eerste vind ik het onafhankelijke, professionele advies heel erg fijn. En vergeet niet de enorme ervaring! Het mobiliteitsbeleid van een zorginstelling zo aanpassen dat iedereen tevreden is, dat is een heel gepuzzel. Denk maar in; al die verschillende roosters, onze verschillende locaties… Je merkt dat Breikers daar ervaring mee heeft. Tobias hielp ons onze doelen scherp te krijgen en kwam met een mooi plan. We zijn er nog niet, maar we zijn wel ontzettend goed op weg.”
Wil jij ook eens kijken naar wat Breikers voor jou kan betekenen? Neen dan contact met ons op!
De Raphaëlstichting is antroposofische zorg en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat. Er werken in totaal ruim 1300 medewerkers op een 13-tal locaties in Noord-Holland.
Naar de caseWoonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit.
Naar de caseIs jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.
Het grootste werkgeversnetwerk van Noord-Holland voor slimme en duurzame mobiliteit & logistiek.
Gemaakt door WP Masters.