Raphaëlstichting “Door de intensieve samenwerking met Breikers hebben we het mobiliteitstraject binnen een paar maanden kunnen uitrollen.”

Duurzame Koers

De Raphaëlstichting is antroposofische zorg en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat. Er werken in totaal ruim 1300 medewerkers op een 13-tal locaties in Noord-Holland. In 2022 besloot de stichting om duurzaamheid een prominente rol te geven binnen de algehele beleidsvoering. “Een tastbaar wapenfeit hiervan is dat mijn functie in het leven is geroepen”, zegt Ruby Bijman, Coördinator Duurzaamheid, glimlachend.

De rol van Mobiliteit

Allereerst werd er gekeken naar welke duurzame routes er allemaal bewandeld konden worden. Al snel werd duidelijk dat vooral een gedegen mobiliteitsbeleid een flinke, duurzame impact zou hebben. Zeker omdat juist dáár een grote CO2 verminderingsslag te slaan was. De stichting tekende ook de ‘Green Deal Duurzame Zorg 3D’ en men ging een samenwerking aan met ‘Milieu Platform Zorg’, waarin het thema vervoer een belangrijke pijler is. “We hebben vanaf het begin eigenlijk twee focusgebieden gehad”, zegt Bijman. “Ten eerste het woon-werkverkeer van de medewerkers en daarnaast het transport van de bewoners. Zij worden bijvoorbeeld naar hun werk gebracht en daarvoor worden vaak oude dieselbusjes ingezet. Daar zit dus veel potentie om aan CO2 vermindering te werken”, aldus Bijman.

Waar te beginnen?

Omdat er veel verschillende vragen waren, startte Bijman haar zoektocht online. Veel dure consultancy kantoren kruiste haar pad, waarbij het doorgaans beperkt blijft tot een nulmeting. Uiteindelijk kwam ze, via via, bij Breikers terecht en dat was precies wat ze nodig hadden. “Nadat ik het eerste contact had gelegd kregen we direct een overzichtelijk stappenplan voorgelegd. Zo kregen we goed inzicht in de potentie, iets wat ik voor onze organisatie heel belangrijk vond”, aldus Bijman.

quote

“Nadat ik het eerste contact had gelegd kregen we direct een overzichtelijk stappenplan voorgelegd.

— Ruby Bijman, Coördinator Duurzaamheid

Mobility Analyst Tool

Door gebruik te maken van de ‘Mobility Analyst Tool’ van Breikers werd er een interne mobiliteit scan uitgevoerd. Hieruit kwam de grote fietspotentie in de organisatie duidelijk naar voren. “Het bleek dat zo’n 800 van de 1200 medewerkers op de fiets naar hun werk zouden kunnen komen. Dat was natuurlijk een hele heldere conclusie waar we mee verder konden”, aldus Bijman. Ze vervolg: “We hebben daarnaast ook een ‘ambitie-visie-sessie’ gedaan. Gewoon eens met een aantal collega’s vrijuit nadenken over welke mogelijkheden zien we zelf binnen onze organisatie? En dan even los van of het mogelijk is en wat het financiële plaatje is, maar écht even nadenken over de ambitie die wij hebben op duurzaam vervoer. Dat was superleuk en heel inspirerend!”

Regelingen

Volgens Bijman zijn ze nu op de goede weg: “Wat we nu concréet aanbieden is sowieso de vergoeding binnen ons fietsplan. Die hebben we verhoogd van 800 naar 1500 euro. En ook gaan we binnenkort de ‘Fiets Fun Actie’ van Breikers uitrollen. Dus in de praktijk een aantal elektrische fietsen neerzetten voor onze medewerkers om ze te laten ervaren hoe het is om op de elektrische fiets naar je werk te komen.” Ook heeft de stichting inmiddels een nieuw, elektrische bus aangeschaft, inclusief laadpalen. “Waar we nu staan is echt nog het begin, maar we werken wel met een duidelijke visie”, aldus Bijman. “De verkenning die we hebben gedaan met Breikers is zeker een mooie stap gebleken omdat we snel zicht kregen op wat er allemaal nog kon of moest. Daarnaast hebben we ook veel gehad aan de consultant die we vanuit Breikers toegewezen kregen. Dat contact liep heel soepel en door veel met elkaar te praten en te sparren hebben we het traject binnen driekwart jaar kunnen afronden”, aldus een tevreden Bijman.

Tip

“De droom is natuurlijk dat we zoveel mogelijk medewerkers op de fiets krijgen, maar je kunt dit op ook heel veel manieren tot stand brengen”, zegt Bijman. “Wat ik zelf heel erg heb ervaren, is dat je de vele vragen die bij je opkomen niet een drempel laat zijn, maar dat je gewoon gaat starten. En ook dat je het dus niet allemaal alleen hoeft te doen. Dat zetje om te starten hebben we via Breikers gekregen, en het betekende voor ons in de praktijk een prima startpunt voor het nieuwe mobiliteitsbeleid. We zijn er echt heel blij mee en ik raad het iedereen aan!”

CaseDuurzaamheidMobiliteitsbeleidSpreiden en mijden
Man in pak staat in een moderne, lichte ruimte met houten tafels, stoelen en grote planten.
Woonzorg Nederland

Breikers X Woonzorg Nederland “Kijk goed naar je eigen organisatie: wat elders werkt, sluit niet altijd aan bij jouw bedrijf.”

Woonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit.

Naar de case
CaseCO2-reductieDuurzaamheidFietsen en vitaliteitOpenbaar vervoer
Kantoorgebouw Oostpoort Center met Folat-logo, gelegen naast een drukke weg en omringd door groen en woningbouw.
Sunny Cars

Breikers X Sunny Cars “Zitten is wat mij betreft het nieuwe roken en wij willen onze mensen daarom, per se, in beweging houden en dit ook actief faciliteren.”

Sunny Cars is een wereldwijde speler, gespecialiseerd in internationale autoverhuur op basis van het all-inclusive principe. We hebben geen eigen auto’s, maar brengen boekingen wereldwijd onder bij lokale autoverhuurders,” aldus Hans Knottnerus, Managing Director.

Naar de case
Man met helm haalt accu uit een elektrische fiets in een stedelijke omgeving.

Wij helpen jou graag op weg!

Is jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.