SEIN: ‘We willen hoog scoren op de Milieuthermometer Zorg’

“Eigenlijk waren we verbaasd dat zoiets als Breikers bestond”, vertellen de projectleden Duurzame Mobiliteit van SEIN. “Al googelend kwamen we bij jullie terecht. En daar zijn we blij om, want de hulp van een expert konden we goed gebruiken”.

Bij SEIN, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde, werken ongeveer 1500 medewerkers. Medewerkers die dag en nacht klaar staan om zorg te bieden aan cliënten die in de wooneenheden verblijven of in een van twaalf poliklinieken behandeld worden. Gemotiveerd door de milieuthermometer zorg kwam de behoefte om afdeling overstijgend naar het mobiliteitsbeleid te kijken. “Op dit moment zijn we bij SEIN bezig met een duurzaamheidsbeleid”, vertelt een van de leden van de projectgroep. “Daarbij past natuurlijk een duurzaam en modern mobiliteitsbeleid. Het terugbrengen van de CO2- uitstoot is daar een onderdeel van. Als organisatie willen wij onze bijdrage leveren. ”

Kosteloos advies

Om inzichtelijk te maken hoe medewerkers van en naar de verschillende locaties reizen en wat het fietspotentieel is, schakelde SEIN de hulp van Breikers in. De projectgroep wist in eerste instantie niet van het bestaan van Breikers af, maar door te googelen kwamen ze erachter dat Breikers kosteloos advies aanbiedt. Na een gesprek met de directeur, Rein Aarts, werd de projectgroep in contact gebracht met Tobias van den Briel, consultant bij Breikers.

Mogelijkheden voor duurzaam beleid

Tobias ging samen met de werkgroep – bestaande uit medewerkers van de afdelingen HR, Facilitair & Vastgoed, Arbo & preventie en de OR – aan de slag. Voor de workshop en sessies werden ook managers en medewerkers uitgenodigd. Er werd inzichtelijk gemaakt hoe de situatie op dit moment is en wat de wensen voor een nieuw mobiliteitsbeleid zijn. “SEIN heeft een fietsplan en vanuit de CAO een reis-woonwerkregeling en een zakelijke dienstreisregeling”, legt de groep uit. “Van Tobias wilden we graag weten wat de mogelijkheden voor een duurzamer beleid zijn. Om daarachter te komen voerde hij de MobilityAnalyst uit. Daaruit kwam onder andere naar voren dat er veel fietspotentieel is. Zo’n 60 procent van onze medewerkers woont binnen een straal van 10 tot 15 kilometer van werk. Met die wetenschap kunnen we iets.”

Fietspotentieel

Met dit grote fietspotentieel zijn er meerdere opties die we kunnen bekijken. Zoals een hogere fietsvergoeding, een uitgebreider fietsplan (een fiets die eigendom wordt) of een leasefiets via de werkgever, waarbij de fietser volledig ontzorgd wordt en alleen bijtelling via het salaris betaalt. We vinden het belangrijk te weten waar de medewerker behoefte aan heeft. Daarom gaan we deze opties eerst peilen in een enquête. Zodat we alleen met leveranciers gaan praten van initiatieven die echt bij onze collega’s passen.

quote

“We zijn heel enthousiast over dit initiatief van Breikers”

Groen licht

“Terugkijkend op het hele proces met Breikers was de ervaring van de consultant erg prettig”, blikken de leden terug. “Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. En de MobilityAnanlyst was een goede tool om de zaken inzichtelijk te maken en de potentie voor fietsers en OV-gebruikers in kaart te brengen.” “Het Advies-plan van aanpak van Breikers is gepresenteerd aan de raad van bestuur. We hebben groen licht gekregen voor de volgende fase om enkele initiatieven uit te werken. Dat we niet gekozen hebben voor een e-scooter, maar een e-bike, vond hij ook fijn. Dat draagt bij aan vitalere medewerkers. Aan ons nu de taak om de kosten te berekenen en de benodigdheden in kaart te brengen. Na de enquête onder de medewerkers hopen we snel te kunnen beginnen; we hebben nog een weg te gaan voordat alles geïmplementeerd is. Wel kunnen we al vertellen dat we in het voorjaar in ieder geval mee gaan doen aan de Fiets Fun E-Bike probeeractie, waarbij onze medewerkers kosteloos een e-bike of een speed pedelec kunnen proberen. We zijn heel enthousiast over dit initiatief van Breikers.”

CaseCO2-reductieMobiliteitsbeleid
Vrouw staat lachend voor het gebouw van zorginstelling Breidablick met het motto "Zorg van mens tot mens" op de gevel.
Raphaëlstichting

Raphaëlstichting “Door de intensieve samenwerking met Breikers hebben we het mobiliteitstraject binnen een paar maanden kunnen uitrollen.”

De Raphaëlstichting is antroposofische zorg en biedt zorg aan mensen met een verstandelijke beperking, waarbij individuele ontwikkeling van cliënt en medewerker voorop staat. Er werken in totaal ruim 1300 medewerkers op een 13-tal locaties in Noord-Holland.

Naar de case
CaseDuurzaamheidMobiliteitsbeleidSpreiden en mijden
Man in pak staat in een moderne, lichte ruimte met houten tafels, stoelen en grote planten.
Woonzorg Nederland

Breikers X Woonzorg Nederland “Kijk goed naar je eigen organisatie: wat elders werkt, sluit niet altijd aan bij jouw bedrijf.”

Woonzorg Nederland, een woningcorporatie gericht op senioren en mensen met een beperking, combineert duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in al haar beleid. Met een focus op sociale huurwoningen kijkt de organisatie kritisch naar de besteding van middelen, ook bij mobiliteit.

Naar de case
Man met helm haalt accu uit een elektrische fiets in een stedelijke omgeving.

Wij helpen jou graag op weg!

Is jouw bedrijf ook toe aan een slimmere manier van mobiliteit? Wij adviseren onafhankelijk en geheel kosteloos.