Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

‘Fiets Fun E-bike Probeeractie doet zijn naam eer aan. Ik zie alleen maar lachende gezichten’

‘Fiets Fun E-bike Probeeractie doet zijn naam eer aan. Ik zie alleen maar lachende gezichten’

Rijkswaterstaat West-Nederland Noord (RWS) doet mee aan de Breikers Fiets Fun E-bike Probeeractie. De eerste weken zitten erop. Waarom deed RWS mee en wat zijn de ervaringen tot nu toe? Marcel Buis, Lotte van der Kuijp en Sebe Vogel vertellen hun verhaal.

In de fietsenstalling van RWS in Haarlem staan zeven elektrische voertuigen te pronken; een elektrische bakfiets, twee speed pedelecs, drie gewone e-bikes en een elektrische scooter. De medewerkers mogen aankomende drie maanden deze vervoersmiddelen uitproberen. Marcel: “De fietsen van de probeeractie hebben er de afgelopen weken heel wat kilometers op de teller bijgekregen. Vandaag zullen de gebruikers de sleuteltjes over moeten dragen aan een collega. Hoe jammer ze dat ook vinden.”

Marcel Buis, organisator eerste uur

Marcel, projectleider van de aankomende verhuizing, is vanaf het begin af aan betrokken geweest bij dit project en heeft verschillende redenen om mee te doen aan de Fiets Fun E-bike Probeeractie. “Hier aan de Toekanweg in Haarlem heeft RWS meer dan 200 parkeerplekken. Medewerkers kunnen hier gratis hun auto kwijt en zijn gewend om met de auto naar werk te komen. Maar we gaan volgend jaar verhuizen naar een nieuw pand in Schalkwijk, een kilometer verderop. Daar zal slechts plek zijn voor 93 auto’s. Van die 93 parkeerplekken zullen er al 40 in gebruik worden genomen door onze dienstauto’s. Dat medewerkers anders naar werk moeten komen dan met de auto, is echt noodzaak.”

Straks een speed pedelec

Vandaag is de dag dat Sebe Vogel de e-bike komt inleveren. De contractmanager van RWS heeft twee weken lang vanuit Spaarndam naar de Toekanweg gefietst. “Het was echt super”, blikt Sebe terug. “Ik fietste wel al vaker naar mijn werk, maar ben net aan mijn knie geopereerd. Deze e-bike was echt een uitkomst. Altijd windje mee, wie wil dat nou niet? Ik ben om! Eigenlijk wil ik een nog snellere fiets. Dan kan ik ook vanaf Spaardam naar Amsterdam fietsen, een rit van 22 km. Lachend: “Eens kijken of ik me nog kan inschrijven voor de speed pedelec.”

Goed om uit te proberen
Lotte van der Kuijp gaat vandaag voor het eerst van haar leven op het zadel van een e-bike zitten. Ze neemt de fiets van Sebe over. Lotte is sportief, heeft een gewone fiets én racefiets in haar schuurtje staan. De omgevingsmanager woont in Hillegom, een rit van 45 minuten op haar fiets zonder motortje. Lotte: “Dat is best een eindje. Als de rit sneller kan, dan graag. Met een e-bike denk ik iets relaxter op kantoor aan te komen.” Waarom ze nog geen e-bike heeft? “Ik heb er wel al eerder over nagedacht, maar een e-bike is best een aanschaf. Aankomende twee weken kan ik hem uitproberen. Eens kijken of ik enthousiast word, maar ik vermoed van wel.”

Alle fietsen gereserveerd

De Fiets Fun Probeeractie valt dus bij RWS in de smaak. Marcel: “Samen met Breikers hebben we gekeken wat de fietspotentie is. “Er volgden verschillende gesprekken en Breikers heeft de MobilityAnalist uitgevoerd. De postcode-analyse liet zien dat hier veel fietspotentieel is. Samen zijn we toen gaan kijken hoe we medewerkers kunnen enthousiasmeren om de auto te laten staan en de fiets te pakken. Dat stimuleren doen we door middel van deze actie. Een goede zet; onze 550 medewerkers hebben zich massaal ingetekend voor de probeeractie. De e-bikes waren al snel voor alle maanden gereserveerd.” 

Voorgerecht

Marcel is blij dat de Fiets Fun E-bike Probeeractie zo aanslaat en ziet deze actie als voorgerecht. “Het hoofdgerecht komt nog”, lacht hij. “We gaan de hulp van Breikers nogmaals inschakelen want we willen verder aan de slag met de bevindingen van de MobilityAnalyst. Aan welke knoppen kunnen we nog meer draaien om CO2-uitstoot te verminderen en wat kunnen we nog meer doen op het gebied van vitalere medewerkers? Onze drie maanden zijn nog niet voorbij, maar deze actie is in ieder geval geslaagd.”
Of de Fiets Fun Probeeractie zijn naam eer aandoet? “Zeker! Als je ziet met wat een grote lach mijn collega’s op de fiets stappen en er weer afkomen, dan is dat letterlijk, met hoofdletters FUN.”

Lees hier meer over onze Fiets Fun probeeractie.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.