Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Gemotoriseerde tweewielers: onmisbaar in stedelijke mobiliteit

Gemotoriseerde tweewielers: onmisbaar in stedelijke mobiliteit

Afgelopen maandag kwam demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) op werkbezoek bij Koninklijke RAI Vereniging in Amsterdam. Tijdens dit werkbezoek stonden gemotoriseerde tweewielers als mobiliteits­oplossing voor stedelijk gebied en woon-werkverkeer centraal. Te vaak is beleid gericht op fietsen, openbaar vervoer en auto’s en blijven gemotoriseerde tweewielers onderbelicht als effectieve oplossing. “De politiek zou gemotoriseerde tweewielers serieuzer moeten nemen als mobiliteits­oplossing.” aldus Frits van Bruggen, voorzitter RAI Vereniging.

RAI Vereniging heeft de demissionaire staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat uitgenodigd om de mogelijkheden van zowel motoren als scooters te verkennen en hun waarde te begrijpen in de Nederlandse mobiliteit. Motoren en scooters kunnen een grote bijdrage leveren aan toegankelijke en schonere steden. Met name de scooters lopen ver vooruit in elektrificatie en rijden steeds vaker schoon én stil door de binnensteden.

Duurzame mobiliteit met groot potentieel

In Nederland rijden er ruim 1,3 miljoen brom- en snorfietsen en meer dan 800 duizend motoren op de weg, waarmee ze dus een belangrijke rol kunnen spelen in betaalbare en milieuvriendelijke mobiliteit. De markt voor nieuwe brom- en snorfietsen is al grotendeels geëlektrificeerd (brom 35%, snor 56%). Bovendien komen de eerste motorfabrikanten met elektrische modellen op de markt voor stedelijke mobiliteit.

Belang van compacte tweewielers

“Compacte tweewielers zijn onmisbaar in de transitie naar schonere steden. Met de recordverkoop van nieuwe motoren, zijn we toch echt op het punt aangekomen om gemotoriseerde tweewielers maximaal te benutten,” licht de voorzitter toe aan de staatssecretaris tijdens het werkbezoek. “Vergeet ook niet het aantal motorrijbewijzen, ruim 1,5 miljoen!”

Serieuze optie voor stedelijke gebieden

Auto’s moeten in steden steeds vaker plaatsmaken voor groenere alternatieven. Gemotoriseerde tweewielers zijn met hun compacte ontwerp uitermate geschikt voor navigatie door drukke stedelijke straten. Daarnaast draagt dit ook bij aan het minimaliseren van reistijd en heb je toegang tot autoluwe stadscentra. Maar ook voor kortere afstanden binnen de randstad, bieden ze uitkomst voor woon-werkverkeer. Het is betaalbare mobiliteit, onder andere door de aanschafprijs, lagere brandstof- en onderhoudskosten. Ook draagt de motorfiets positief bij aan de filedruk.

Staatssecretaris Heijnen moedigt verkenning aan

Staatssecretaris Heijnen: “Het liefst zie ik zoveel mogelijk mensen op de fiets stappen om naar het werk te gaan. Helaas is dit niet voor iedereen haalbaar, zeker niet voor mensen die een paar dagen per week een eind moeten forenzen. Ik pleit er al langer voor om de kracht van álle vormen van mobiliteit en de inzet hiervan op de juiste plaats en tijd te benutten.”

“Creatieve oplossingen om de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer terug te dringen zijn hard nodig en juich ik toe. Vandaag zag ik welke bijdrage gemotoriseerde tweewielers kunnen bieden, zowel voor filedruk als voor verduurzaming. Een licht gemotoriseerd voertuig, het liefst natuurlijk ook nog elektrisch, wordt op dit moment niet vaak gezien als deel van een mogelijke oplossing. Het ministerie gaat in gesprek met werkgevers en werknemers om deze behoefte verder te verkennen. Dat doen we binnenkort tijdens een kennissessie met werkgevers.”

Gratis advies

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met gemotoriseerde tweewielers maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact op met Breikers, onze adviseur helpt je graag (en geheel kosteloos!) met het in kaart brengen van de potentie en denkt met je mee over hoe je e.a. ook kunt implementeren binnen jullie organisatie.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.