Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Informatie over Zuidasdok

Informatie over Zuidasdok

Zuidasdok

Zuidasdok gaat zorgen voor betere bereikbaarheid van Zuidas en van de noordelijke Randstad. De A10 Zuid gaat van vier naar zes rijstroken en verdwijnt in het hart van Zuidas onder de grond. Station Amsterdam Zuid wordt compleet vernieuwd. Verschillende vormen van (openbaar) vervoer komen er straks samen. Het stationsgebied krijgt een nieuwe, groene inrichting.
De A10 Zuid wordt tussen de knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel verbreed van vier naar zes rijstroken, waarbij doorgaand verkeer en bestemmingsverkeer worden gescheiden. De knooppunten De Nieuwe Meer en Amstel worden ook aangepast. Het station groeit uit tot een compacte en hoogwaardige openbaar vervoerterminal. Trein, tram, bus, taxi en fiets komen er samen, in een groene omgeving.

Meer informatie en een video impressie zijn te vinden op: https://zuidas.nl/zuidasdok/

Zuidasdok-planning

Projectkosten Zuidasdok

De kosten voor het project Zuidasdok bedragen circa 2 miljard euro. Het project wordt gefinancierd door het Rijk, de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio Amsterdam, de provincie Noord-Holland, NS en de Europese Commissie middels een TEN-T subsidie. Jaarlijks worden de projectkosten geïndexeerd.

Zuidasdok is noodzakelijk

Door verdere groei van het autoverkeer dreigen over enkele jaren verkeersinfarcten te ontstaan op de A10 Zuid. Ook station Amsterdam Zuid groeit in rap tempo. Het is zelfs het snelst groeiende station van Nederland. Momenteel maken dagelijks circa 80.000 reizigers gebruik van dit station, de verwachting is dat dit aantal in 2030 250.000 tot 300.000 is. Om te voorkomen dat Zuidas en de noordelijke Randstad slecht bereikbaar worden, vergroten ze de capaciteit van de A10 Zuid en die van station Amsterdam Zuid.

Duurzaamheid

Het ondergronds brengen van de weg over een lengte van circa een kilometer, verbetert de luchtkwaliteit en zorgt voor minder geluidsoverlast. In de openbare ruimte rondom het station komen pleinen, wandel- en fietsroutes. Er is veel aandacht voor groen. Zo krijgen de tunneldaken een groene inrichting. Ook de gebouwen die onderdeel zijn van het station worden voorzien van een groen dak.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.