Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Is in jouw bedrijf zakelijk fietsen al business as usual?

Is in jouw bedrijf zakelijk fietsen al business as usual?

Fietsen naar het werk heeft positieve effecten voor zowel werkgevers, werknemers, het milieu en de gehele samenleving. Daarom spoort “Kies de Fiets!” elke werkgever in Nederland aan om zich in te spannen om 10% meer medewerkers op de fiets te krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat 25% van  de autoforensen bereid is om met de juiste regelingen en voorzieningen over  te stappen op een ander vervoersmiddel?  

Is fietsen al de gewoonste zaak onder jouw werknemers? Wil je zien hoe jullie bedrijf ervoor staat? Doe dan de fietsscan! Met de fietsscan bereken je binnen enkele minuten hoe goed het fietsbeleid van jouw bedrijf scoort.

Financiële regelingen om het fietsen te stimuleren

Ervaring leert dat medewerkers sneller voor de fiets kiezen als je hen de juiste fiscale regelingen aanbiedt. Dit blijkt ook uit onderzoek. Wat de meest gunstige regelgeving is, verschilt per situatie. Raadpleeg jouw eigen financieel adviseur of neem contact op met Breikers voor hulp bij het maken van deze keuze.

3 soorten regelgeving voor de fiets

Grofweg zijn er 3 soorten regelgeving van toepassing bij fietsstimulering:

  1. Fiets van de zaak (lease-fietsregeling)
  2. De werkkostenregeling (WKR)
  3. Fietskilometervergoeding

1. Fiets van de zaak

Per 1 januari 2020 is de fiscale regeling voor de ‘fiets van de zaak’ veranderd. Het wordt voor werkgevers makkelijker om hun werknemers te laten profiteren van een fiets van de zaak. Ondernemers (bijvoorbeeld kleine ondernemers en zzp’ers) kunnen ook zelf gebruik maken van de regeling. Dit is een lease-fietsregeling.

Fiets van de zaak: hoe werkt het? Een fiets van de zaak maakt het mogelijk om een (elektrische) fiets of een Speed-Pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. Hij of zij mag de fiets van de zaak fiscaal gezien onbeperkt privé gebruiken. Dus ook voor een fietstochtje, de boodschappen of het wegbrengen van de kinderen.

Zie ook de vragen en antwoorden op de site rijksoverheid.nl.

Wat kost een fiets van de zaak?

De werkgever betaalt de fiets en meestal ook de kosten voor onderhoud en reparatie. Wel krijgt de werknemer te maken met een bijtelling bij het salaris. Uiteindelijk betaalt de werknemer daardoor enkele euro’s per maand extra belasting.  

Hoe werkt de bijtelling?

Wie een fiets van de zaak privé gebruikt, heeft daar voordeel van. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting.

Eigen bijdrage

De werkgever kan de werknemer om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. Dit bedrag gaat dan van de bijtelling af. De werknemer ziet dit terug op zijn of haar loonstrookje.

Werkgever vergoedt soms bijtelling

De werkgever mag er ook voor kiezen de bijtelling voor zijn rekening te nemen. Dat kan door gebruik te maken van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. In dat geval hoeft de werknemer helemaal geen belasting te betalen.

Geen of minder reiskostenvergoeding

Maakt de werknemer gebruik van een fiets van de zaak? Dan kan het zijn dat hij of zij bepaalde reiskostenvergoedingen niet meer krijgt van de werkgever. Bijvoorbeeld een kilometervergoeding. Daar staat tegenover dat de werknemer ook minder of geen reiskosten meer maakt. De werkgever bepaalt welke reiskosten al dan niet vergoed worden.

2. De werkkostenregeling (WKR)

Een werkgever mag via werkkostenregeling (WKR) tot 1,18%* van de loonsom als onbelaste vergoeding aan de medewerker geven. Deze regeling wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld een belastingvrije fiets of e-bike van de zaak. Maar de werkgever kan deze regeling ook gebruiken voor bijvoorbeeld een sportabonnement of een kerstpakket. De werkgever mag zelf bepalen welke keuzes hij maakt, zolang het maar wel in de vrije ruimte van de WKR past.


* Per 2022 geldt voor de eerste € 400.000 van de loonsom een percentage van 1,7%. Voor het bedrag boven € 400.000 geldt het percentage van 1,18%. Op de site van de Belastingdienst vind je ook meer informatie.

3. Fietskilometervergoeding

De fietskilometervergoeding van € 0,19 per kilometer is onbelast. De vergoeding valt officieel onder de WKR, maar het bedrag is vrijgesteld en kan dus naast de 1,2% vergoeding worden gegeven. Een werkgever kan een medewerker ook een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets of e-bike. De medewerker lost dan elke maand een deel van de fiets af door zijn of haar fietskilometervergoeding niet uit te laten betalen. Om fietsen extra te stimuleren, is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een hogere fietskilometervergoeding dan autokilometervergoeding te geven.

Fietsvoorzieningen

Een fietsenstalling, omkleedruimte en douches – het lijkt vanzelfsprekend, maar de aanwezigheid van goede voorzieningen kan het verschil maken tussen de keuze voor de fiets of niet. Met welke voorzieningen stimuleer je het fietsgebruik?

Je leest het hier: https://www.kiesdefiets.nl/fietsvoorzieningen

Wil je meer weten over hoe je jouw medewerkers in beweging krijgt? Wij helpen je kosteloos!

– Wat kun je verwachten van ons advies voor jouw organisatie:
– Krijg inzicht in en overzicht van het totale woon-werkverkeer 
– Ontdek samen met een van ons mobiliteitsexperts de verbeterpunten
– Ontvang concreet advies over welke mobiliteitsoplossingen bij jullie aansluiten
– Creëer intern draagkracht met behulp van workshops van een mobiliteitsexpert
– Maak samen met een mobiliteitsexpert een mobiliteitsverbeterplan
– Maak jouw organisatie Hybride en klaar voor de toekomst

Bijna 300 grote organisaties gingen je al voor.
Wil je weten hoe Breikers jouw mobiliteit schoner, slimmer en goedkoper kan maken?
Plan snel een afspraak.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.