Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Kabinet ondersteunt fietsstimulering

Kabinet ondersteunt fietsstimulering

“Meer mensen op de fiets naar het werk, een fietsenplan voor kinderen in arme gezinnen en investeringen in goede stallingen bij stations en nieuwe woonwijken. Dat zijn de speerpunten van het nieuwe fietsbeleid dat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag naar de Tweede Kamer stuurt. Uit nieuw onderzoek blijkt volgens de bewindsvrouw ook nog eens dat de fiets goed is voor de economie en de werkgelegenheid,” aldus Dagblad De Limburger (19 juli 2022).

Nederland staat bekend als fietsland. Studies laten zien dat twee miljoen mensen fietsen momenteel (inclusief fietstochtjes naar het station). Toch zijn er maatregelen nodig om fietsen nóg aantrekkelijker te maken, volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Meer fietsen is goed voor de bereikbaarheid, voor de gezondheid en voor een schone lucht.

Investeringen van het kabinet
Vanuit het coalitieakkoord heeft Heijnen 50 miljoen euro beschikbaar voor verdere verbetering van fietsenstallingen bij de stations. Daarnaast betaalt het Rijk 6 miljoen per jaar aan het in orde maken (en houden) van fietspaden en -snelwegen en gaan er miljarden naar grotere infrastructuurprojecten (waaronder fietstunnelprojecten ook vallen). Af en toe gaat dit echter niet samen met de stikstofregels.

Heijnen wil bijdragen aan een landelijk dekkend netwerk van doorfietsroutes. Provincies en gemeenten zijn al gestart met dit soort routes. Bij de bouw van nieuwe woonwijken wil het kabinet bovendien kijken naar bereikbaarheidskansen per fiets. Hoe kom je er, als je niet met het ov of met de auto reist?

Aanvullend is het actieplan voor kinderen uit gezinnen die van een bijstandsuitkering leven. Iedereen moet de kans krijgen om te fietsen! Op de website van de Rijksoverheid lees je meer over de maatregelen die het kabinet overweegt: ‘Kabinet schakelt tandje bij voor meer mensen op de fiets | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl​.’

Verantwoordelijkheid van werkgevers
Staatssecretaris Heijnen wijst op de verantwoordelijkheid van werkgevers. Zij kunnen werknemers aanmoedigen om de fiets te nemen door de hoge kilometervergoeding te geven, van 21 cent per fietskilometer. Een fietsplan werkt ook motiverend.

Voordelen van fietsen
Meer fietsers op de weg! Dat is dus de boodschap. Naast alle voordelen voor individuen en voor het milieu, is er ook nog profijt voor economie en werkgelegenheid.

Hoeveel extra fietsers zouden er dan moeten zijn? Heijnen hoopt dat de komende 2,5 jaar meer dan 100.000 mensen de fiets gaan gebruiken (aanvullend op de al bestaande fietsers).

Meer fietsverkeer is gunstig op weg (minder auto’s) en in het ov (minder drukte in de treinen, metro’s en bussen). Daarnaast melden werknemers die met de fiets naar het werk gaan, zich minder vaker ziek.

Breikers helpt werkgevers met fietsstimulering 

Fietsende medewerkers zijn vaker gezonde en fitte medewerkers. Ze gaan met plezier naar hun werk, zijn creatiever en productiever. Mooi meegenomen: meer fietsers betekent ook minder CO₂-uitstoot, minder parkeerplekken nodig voor auto’s en minder kosten. De Werkgeversaanpak van Breikers helpt werkgevers bij fietsstimulering onder werknemers.

Tips over vergoedingen, faciliteiten en andere extra’s zijn zeer motiverend voor werkgever en werknemers. Dankzij ons uitgebreide aanbod zoals onze College tour Fietsstimulering, E-bike probeer actie of Fietsscan kunnen geïnteresseerde werkgevers concreet aan de slag.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.