Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Met dit stappenplan is de mobiliteit in jouw organisatie in no time slim & duurzaam!

Met dit stappenplan is de mobiliteit in jouw organisatie in no time slim & duurzaam!


Hybride is het nieuwe toverwoord als het gaat om hoe je medewerkers reizen en waar ze werken. Als het even kan, kies je de beste tijd en plek. En als je reist, dan doe je dat slimmer, duurzamer en gezonder. Door wat vaker te fietsen of het ov te pakken. Of door over te stappen op elektrisch rijden. 

Maar hoe regel je dat? Wat werkt wel en wat werkt niet? En vooral: hoe pak je dat aan zonder dat het veel tijd en moeite kost? 

Met deze handige tips kan je meteen zelf aan de slag.

Kan je na het lezen van dit artikel toch wat extra hulp gebruiken? Dat is helemaal niet erg. Wij helpen je namelijk graag vooruit met gratis advies op maat en een superhandige mobiliteitsscan. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Onze mobiliteitsadviseurs maken het makkelijk voor je. Vul het contactformulier op onze website in en we plannen op korte termijn een digitaal halfuurtje bij een van onze mobiliteisadviseurs met je in, om samen te bespreken waarmee wij jou het beste kunnen helpen!

De voordelen van hybride werken: 

Goed voor je medewerkers: meer vrijheid om te kiezen hoe, waar en wanneer ze reizen en werken helpt om werk en privé beter op elkaar af te stemmen. Resultaat: meer tevredenheid op de werkvloer. 

Goed voor je portemonnee: als je medewerkers wat vaker de auto laten staan, zuiniger rijden en minder reizen, scheelt dat reis- en parkeerkosten en zelfs ziektekosten, als je medewerkers meer gaan fietsen en lopen. 

Goed voor het milieu: reizen met ov, fiets of elektrisch rijden zorgt voor weinig tot geen CO2-uitstoot. 

Flexibel reizen en vergoeden 

Samen met je medewerkers kijk je hoe jullie slimmer kunnen reizen. Waar begin je? Bij het begin! Het is handig om eerst de huidige situatie in kaart te brengen met een scan: waar wonen je medewerkers, hoe reizen ze nu en kan dat ook anders? Fluitje van een cent met onze gratis mobiliteitsscan. 

Van vast naar flexibel vergoeden 

Je mag je medewerkers onbelast een vaste maandelijkse reiskostenvergoeding geven van maximaal € 0,19 per kilometer. Voorwaarde is wel dat de medewerker minimaal 60 procent
van de werkdagen naar zijn/haar vaste werkplek reist. 

Wanneer bespaar je geld met flexibel vergoeden? 

Als je medewerkers in werkelijkheid minder reizen dan het vooraf afgesproken vaste aantal reisdagen. 

Als er geen vast patroon zit in de woonwerk- en zakelijke reizen. 

Als je je medewerkers vaker thuis wil laten werken.

Kies je voor een flexibele reiskostenvergoeding, dan vergoed je alleen de reiskosten van de reizen die je medewerkers ook echt maken.

Behalve dat dit geld bespaart, levert het nog meer voordelen op: 

• Je medewerkers kiezen veel makkelijker hoe ze willen reizen. Dat hoeft bijvoorbeeld niet meer alleen met de auto te zijn omdat die kilometers wel vergoed worden en de ov-kosten niet.

• Wil je gezonder reizen stimuleren? Vergoed dan € 0,19 per gefietste of gelopen kilometer. Wil je dat je medewerkers vaker duurzaam reizen? Geef een lagere autokilometervergoeding en een hogere voor ov, fiets en elektrisch rijden.

TIP! 

Mobiliteitsapps maken flexibel vergoeden makkelijk 

Er zijn veel aanbieders van mobiliteitskaarten en mobiliteitsapps die je rittenadministratie handig online bijhouden zoals de Fynch App, Reisbalans, Shuttel en MobilityMixx. Je stelt simpel verschillende kilometervergoedingen in voor fietsen, lopen en auto. En je beloont duurzamer reizen. Zo levert flexibel vergoeden je geen extra administratieve rompslomp op. 

Ook weten hoe jouw medewerkers slimmer kunnen reizen en hoe je geld bespaart op reiskosten? Ontdek het met onze mobiliteitsscan. Dit kost je niets en je ziet meteen wat het je oplevert in reistijd en CO2-reductie. Plan een digitaal halfuurtje in met een van onze mobiliteitsadviseurs of vraag de scan aan!

Ga toch fietsen 

Voor veel van je medewerkers is de fiets pakken waarschijnlijk een prima optie. Misschien niet de hele week, maar één of twee dagen fietsen levert al flinke winst op. Zo help je ze makkelijk in het zadel! 

Fietsen is gezond, groen en goedkoop: drie vliegen in één klap dus! 

Gezond: Fietsers zijn productiever, zitten beter in hun vel, zijn minder vaak ziek en fitter dan hun autorijdende collega’s. 

Groen: Geen CO2-uitstoot, minder file. 

Goedkoop: Voor een fietsende medewerker ben je jaarlijks gemiddeld € 555 kwijt. Voor een ov-reiziger is dat zes keer zoveel, en voor een leaserijder maar liefst 32 keer zoveel.

TIP! 

Handige fietsrekentool 

Hoe vaker je medewerkers de fiets pakken, hoe meer geld je bespaart aan verzuim-, parkeer- en leasekosten. Hoeveel? Dat bereken je met deze handige rekentool. Neem gerust contact met ons op dan leggen we je uit hoe jij hier kosteloos gebruik van kunt maken!

Quick wins:

Zo krijg je jouw medewerkers vaker in het zadel 

De verstokte automobilist haal je echt niet over om opeens elke dag op de fiets te springen. Richt je energie daarom liever op de medewerkers die soms al fietsen of er positief tegenover staan. Als mensen twee dagen per week de fiets pakken in plaats van de auto, is dat al winst voor jullie allebei! 

Zo maak je fietsen lekker aantrekkelijk: 

• Zorg dat de basis op orde is met een goede fietsenstalling en oplaadpunten voor e-bikes. Jullie fietsenstalling is het liefst overdekt, veilig, dicht bij de ingang en heeft fijne fietsenrekken. 

Wil je meer doen? Denk dan aan een douche, kleedruimte, kluisjes en reparatiespullen voor de fiets. 

• Geef een reiskostenvergoeding tot € 0,19 per gefietste kilometer, óók aan medewerkers die dichtbij wonen. Dit kan nog steeds onbelast binnen de WKR. 

• Stel deelvoertuigen beschikbaar aan je medewerkers. Denk aan fietsen, e-bikes, (e-)scooters of (elektrische) auto’s. Prima voor alle zakelijke afspraken, zodat je medewerkers ’s ochtends hun auto thuis laten staan en de fiets of trein pakken. 

TIP

Fiets en fiscus 

Wat kan je als werkgever allemaal aanbieden? Download hier een kort overzicht van de fiscale fietsregelingen.

Wist je dat… 

Gemiddeld bijna de helft van alle medewerkers op fietsbare afstand (minder dan 15 km) van het bedrijf woont? Met een gewone fiets is 7,5 km prima te doen, met een e-bike is 15 km geen probleem en met een snelle speed-pedelec fiets je zelfs 30 km binnen drie kwartier. 

Komen jouw medewerkers met de auto naar het werk? Als ze fietsen zijn ze fitter én heb jij minder parkeerplekken nodig. 

Het ov is zo gek nog niet 

Reizen met tram, trein en bus is milieuvriendelijker en vaak goedkoper dan de auto. En al helemaal als je de kosten voor leasen, parkeren en eigen parkeerplekken bij het bedrijf meerekent. Je medewerkers kunnen onderweg in het ov nog wat werken en je hebt geen last van files.

Quick wins:
Zo maak je het ov aantrekkelijk 

• Vergoed ov-kosten 100% op basis van werkelijk gemaakte reizen. Dat kan belastingvrij, ook als dit meer dan € 0,19 per kilometer kost. 

• Helemaal flexibel reis je met een mobiliteitskaart of mobiliteitsapp. Dat geeft niet alleen toegang tot ov, maar ook tot deelfietsen, deelauto’s en meer. Zo heb je meteen de rittenadministratie goed geregeld. Bekende aanbieders zijn: NS Business Card, Reisbalans, Shuttel en Gaiyo. 

• Geef medewerkers de mogelijkheid om buiten de spits te reizen. Zo hoeven ze niet met die overvolle trein of bus. 

• Stimuleer proberen: geef je medewerkers een proefabonnement voor het ov of laat nieuwe medewerkers eerst een maand met ov reizen voor je praat over andere opties. Ook een goede: koppel enthousiaste ov-reizigers aan collega’s met minder ov-ervaring om ze op weg te helpen. 

TIP! 

Bereken of ov sneller is. 

Geef een persoonlijk reisadvies op basis van een reisplanner (9292, NS, ANWB, Google Maps). Daarmee maak je de reistijdverschillen en alternatieven meteen duidelijk en bespreekbaar. 

Kan je toch wat extra hulp gebruiken om het ov aantrekkelijker te maken? Breikers helpt je kosteloos met advies en een mobiliteitsscan. 

Slimmer omgaan met de auto 

Kijkend naar de kosten (kilometervergoeding, parkeren, declaraties, administratie enz.) staat de auto met stip bovenaan. Medewerkers die minder reizen met de auto besparen je zowel geld als CO2-uitstoot. Deelvervoer of bedrijfsvervoer kan een prima alternatief zijn. Moeten medewerkers toch met de auto? Dan kan dat ook vaak zuiniger en duurzamer. 

Quick wins:

Zo ga je slimmer om met de auto 

  • Het scheelt je veel geld als meerdere medewerkers gebruikmaken van één auto om samen naar een afspraak te rijden. 
  • Kan je meerdere leaseauto’s of bedrijfsauto’s vervangen door één deelauto, omdat ze weinig gebruikt worden? Dat kan een eigen bedrijfsauto zijn, of een deelauto van aanbieders als Greenwheels of MyWheels. 
  • Verlaag de kilometervergoeding voor de auto, verhoog die voor fietskilometers en vergoed ov-kosten volledig. Dat maakt de auto minder aantrekkelijk. 
  • Combineer de auto met fiets of ov door parkeren in een P+R mogelijk te maken.

TIP! 

Is een elektrische bestelauto al rendabel? 

Er komen steeds meer betaalbare e-bestelauto’s op de markt met een hogere actieradius. Ze zijn nog steeds duurder dan een dieselbestelauto, maar subsidies en lagere maandlasten 

maken overstappen voor veel ondernemers zeer interessant. Voor jou ook? Met de rekentool van welkeebestelbus.nl weet je het meteen. 

Elektrisch rijden duur? 

Ontdek welke subsidies er voor jou zijn. Onze mobiliteitsscan laat je zien waar je op kan besparen. Terwijl jij lekker duurzaam bezig bent. Plan een digitaal halfuurtje in met een van onze mobiliteitsadviseurs. Of vraag meteen de scan aan. 

Zo bespaar je brandstof 

Rijden met banden op de juiste spanning bespaart je 2 tot 5% aan brandstof. 

2 Banden met een AA-label gebruiken minder brandstof. 

3 Met de tips van hetnieuwerijden.nl bespaar je nog eens minstens 6% op je brandstofkosten.

4 Reis buiten de spits, dat scheelt vaak reistijd en minder stoppen en weer optrekken

5 Werk lekker thuis of pak de fiets!

Parkeren met beleid 

Iedereen gegarandeerd een parkeerplek voor de deur? Dat is tegenwoordig lang niet meer zo vanzelfsprekend. Ruimte is schaars en parkeren is vaak duur. Zeker als je bedrijf zich in de binnenstad bevindt. Ook al heb je eigen parkeerplaatsen, dan nog kosten die je jaarlijks gemiddeld € 1.600.

Quick wins:

Zo stuur je aan op minder parkeren 

  • Maak heldere afspraken over wie wel en niet mag parkeren bij het bedrijf. Bijvoorbeeld: je mag alleen parkeren bij het bedrijf als je verder dan 10 km weg woont, langer dan zoveel minuten moet reizen, samen rijdt, elektrisch rijdt of lichamelijke klachten hebt.
  • Bekijk of medewerkers gratis of goedkoop wat verder weg kunnen parkeren (bijvoorbeeld in een P+R) om van daaruit lopend, fietsend of met ov naar het werk te komen. Dat scheelt kosten en ze zijn ook nog even in beweging. Dubbele winst! 

TIP!
Zorg voor alternatieve vervoermiddelen op het werk. Zo kunnen je medewerkers de auto thuis laten. Bijvoorbeeld deelfietsen, deelauto’s en ov.

Maak werk van flexibel werken 

Wat flexibeler zijn qua werkplek en werktijden heeft veel voordelen. Dat hebben we de afgelopen tijd wel gemerkt. Geen reistijd en reiskosten. Niet in de file staan. En lekker geconcentreerd werken op de momenten dat iemand het meest productief is. Veel medewerkers willen daarom deels thuis blijven werken, ook na corona. Maar als werkgever zie je ook dat veel van het werk niet thuis gedaan kan worden. En je wil natuurlijk ook graag als team blijven samenwerken. De kunst is het vinden van de juiste balans die voor jou én je medewerkers werkt. 

Quick wins: 

Zo werkt flexibel werken 

• Flexibele werktijden – Plan overleggen en afspraken tussen de spitstijden en als het even kan op woensdag en vrijdag. Dat scheelt reistijd en spitsfrustratie. En medewerkers kunnen voor vertrek of na thuiskomst thuis hun mail wegwerken of telefoontjes plegen. 

• Arboproof – Als werkgever zorg je voor goede arbeidsomstandigheden. Of dat nu op de werkvloer is of thuis. Help je medewerkers dus om de thuiswerkplek arboproof in te richten. Een deel van deze kosten kan je belastingvrij vergoeden. 

• Budget thuiswerkplek – Volgens de WKR mag je 1,7% van de totale loonsom onbelast vergoeden aan je medewerkers. Als je die vrije ruimte nog hebt, kan je bijvoorbeeld een goede bureaustoel, een extra beeldscherm of laptop voor thuis aanbieden. 

Plan van aanpak thuiswerken 

Met een plan van aanpak voor thuiswerken schep je duidelijkheid over wat je van elkaar verwacht en welke randvoorwaarden je moet regelen. Dit staat erin: 

HR/ arbo 

• Wie mag, kan en wil er werken op een andere plek? (thuissituatie, persoonlijkheid, ervaring, kennis) 

• Op welke plekken kan dat dan? (thuis, onderweg, flexwerkplekken) 

• Wanneer en op welke dagen?
(niet allemaal op maandag, woensdag of vrijdag, ook ‘s avonds en in het weekend?) 

• Is er op die plek een geschikte werkruimte? (ruimte, licht, rust, frisse lucht) 

• Hoe zit het met vergoedingen?
(reiskosten, thuiswerkkosten, inrichtingskosten, kosten apparatuur) 

• Stellen we een overeenkomst op waar dit allemaal in staat? • Zijn er extra trainingen nodig? 

(digitale vaardigheden, leidinggeven op afstand) 

Facilitair 

• Kan er arboproof gewerkt worden?
(bureau op goede werkhoogte, een goed afgestelde bureaustoel, goed licht en een beeldscherm op ooghoogte) 

• Verandert de rol van onze vaste werklocatie als we meer thuiswerken?
(minder werkplekken nodig, meer ruimtes voor ontmoeten en samenwerken) 

ICT 

• Is het technisch mogelijk? (Wifi, databeveiliging, privacy, computerprogramma’s, apps) 

• Zijn de juiste ‘gereedschappen’ aanwezig? (computer, toetsenbord, beeldscherm, muis, mobiel) 

Organisatie

• Welk werk kan thuis of ergens anders? 

• Zijn er goede afspraken gemaakt over bereikbaarheid, communicatie? (Wanneer appen/bellen/mailen we elkaar, werktijden, werkdagen) en over verbonden blijven met elkaar en het bedrijf? (Wanneer zien we elkaar fysiek en wanneer online) Zijn er duidelijke afspraken gemaakt over planning en productiviteit? (resultaten, deadlines) 

TIP! 

Altijd in overleg 

Flatje of villa, alleenwonend of samen, introvert of extravert: thuiswerken kan en past niet iedereen. Dus stel het niet verplicht. Laat medewerkers en teams, binnen de grenzen die jij aangeeft, zelf beslissen hoe ze flexibel werken invullen en wat het beste werkt. 

Heb je vragen over een van bovenstaande punten neem dan contact met je op. Ons advies is altijd kosteloos en onafhankelijk!

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.