Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Mobiliteitsindex scoort bij Noord-Hollandse werkgevers

Mobiliteitsindex scoort bij Noord-Hollandse werkgevers

Mobiliteitsindex scoort (bij) Noord-Hollandse werkgevers

Hoe scoort je mobiliteitsbeleid vergeleken met dat van andere werkgevers en branchegenoten? En hoe draagt je beleid momenteel bij aan het realiseren van je ambities? Bijna tweehonderd bedrijven die samen 245.800 medewerkers hebben kregen al antwoord op deze vraag door het invullen van de Mobiliteitsindex. De index levert interessante inzichten op. Zo blijkt uit de halfjaarlijkse rapportage dat bedrijven gemiddeld het hoogst scoren op het hebben van beleid rond thuiswerken & spreiden, fietsstimulering en wagenpark & elektrisch rijden. Desondanks is bij 83% van de werkgevers het onderwerp duurzaam reizen niet expliciet vastgelegd in hun beleid. Verkeersveiligheid en gedrag & communicatie komen het minst aan bod in het mobiliteitsbeleid.

Mobiliteitsbeleid is branche- en regiogebonden

De ambitie om CO2-uitstoot te verminderen en medewerkers vitaal te houden scoort allebei vrijwel even hoog bij bedrijven en staat daarmee net boven modern werkgeverschap. De Mobiliteitsindex kijkt hoe bedrijven met hun beleid scoren op acht mobiliteitsonderwerpen die bijdragen aan het verwezenlijken van die ambities. Daarbij zijn er duidelijke verschillen te zien tussen zowel branches als regio’s.

Brancheverschillen in beeld

  • Bouw- en nutsbedrijven scoren op bijna alle onderwerpen lager dan gemiddeld, behalve op verkeersveiligheid.
  • Werkgevers in de groot- en detailhandel & logistiek scoren duidelijk lager op thuiswerken & spreiden, parkeerbeleid en OV.
  • Onderwijs-, zorg- en overheidsinstellingen scoren dan weer duidelijk hoger op thuiswerken & spreiden en OV.
  • Zakelijke dienstverleners scoren duidelijk hoger op thuiswerken, OV en parkeerbeleid.

Opvallende regionale verschillen

  • Noord-Brabantse werkgevers scoren lager dan gemiddeld op alle onderwerpen, behalve voor wagenpark & elektrisch rijden.
  • Noord- Hollandse organisaties scoren juist hoger dan gemiddeld op bijna alle onderwerpen.
  • Utrechtse bedrijven hebben een lagere score dan gemiddeld voor fietsstimulering en gedrag & communicatie, maar wel een hogere voor thuiswerken en OV.
  • Zuid- Hollandse werkgevers scoren hoger wat betreft thuiswerken, parkeerbeleid en OV.
  • Limburgse ondernemingen scoren juist weer lager voor parkeerbeleid maar hoger voor thuiswerken, OV, fietsstimulering en wagenpark & elektrisch rijden.
  • Overijsselse bedrijven halen een hoger dan gemiddelde score voor alle onderwerpen, behalve voor OV.

Deze maatregelen nemen andere werkgevers

Welke maatregelen zijn volgens de Mobiliteitsindex populair? Driekwart van de bedrijven regelden dat medewerkers maximaal de helft van hun werktijd thuis mogen werken. Qua woonwerkkilometers vergoedt 73% van de werkgevers de gemaakte OV-kilometers en 86% de autokilometers. De helft van hen hanteert daarbij wel een maximumaantal autokilometers. Bij drie op de vier bedrijven krijgen fietsers en automobilisten dezelfde kilometervergoeding. En bij maar 5% van de organisaties krijg je voor een fietskilometer meer dan voor een autokilometer. Om nog even bij de auto te blijven: 55% van de werkgevers heeft een incidenteel of structureel parkeertekort, 17% verplicht hun leaserijders om elektrisch te rijden en nog eens 17% stimuleert dit actief.

Over de Mobiliteitsindex

In 2021 startte de Mobiliteitsindex op initiatief van Provincie Noord-Brabant, SmartWayZ.NL, VNO-NCW Brabant Zeeland en Brabant Mobiliteitsnetwerk. Inmiddels sloten tien andere regio’s zich aan en werkt de Mobiliteitsindex ook samen met Mono Zakelijk. Het toenemend aantal partners en invullers zorgt voor een steeds completere en steeds nauwkeurigere database.

Laat jouw mobiliteitsbeleid scoren: vul ook de Mobiliteitsindex in

Wat je belangrijkste ambities ook zijn, gebruik je mobiliteitsbeleid om die te helpen realiseren. Vul kosteloos de Mobiliteitsindex in en je weet direct hoe jouw beleid ervoor staat vergeleken met andere werkgevers en branchegenoten. Wat kan beter, waar liggen je kansen? Je ontvangt een persoonlijk rapport met concrete adviezen en tips waar je morgen al mee aan de slag kunt. Heb je liever wat hulp hierbij? We helpen je graag om je score te verbeteren! Kosteloos, net als het gebruik van de Mobiliteitsindex.

www.mobiliteitsindex.nl

 

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.