Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Astrid Bonefaas van EMG NL: ‘Breikers heeft een mooi aanbod voor veel expertise’

Astrid Bonefaas van EMG NL: ‘Breikers heeft een mooi aanbod voor veel expertise’

Ondanks dat Euro Media Groep, EMG NL, vitaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, kwam het er niet van om het mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen. Elke keer stonden er andere zaken hoger op de prioriteitenlijst of kwam er iets tussen. Totdat Breikers om de hoek kwam kijken…

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast”, vertelt Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL. “Het is een heel mooi aanbod voor zoveel expertise. Ons kennismakingsgesprek met consultant Tobias van den Briel vond al in 2019 plaats. Maart 2020 wilden we echt stappen gaan zetten, maar daar ging door de crisis een streep door. Ik weet het nog goed, het was tijdens de Week van de Spits. Dezelfde week dat Rutte vertelde dat ons land in lock down ging.”

Eerste vraagstelling

EMG NL, het bedrijf dat diensten op het gebied van televisie- en mediaproducties levert en gevestigd is op het Media Park in Hilversum, wilde in de eerste instantie, dus voor de crisis, drie zaken aanpakken: ze wilden verandering aanbrengen in de leasevloot, kijken naar de vergoeding woon-werkverkeer en het gebruik van de fiets stimuleren. Astrid: “Dat was onze vraagstelling in 2019. Door de crisis waren we noodgedwongen het hele plan te parkeren. Immers, de wereld veranderde op slag.”

Fietsstimulering

Dik anderhalf jaar later zoekt Tobias weer contact op met Astrid. In de tussentijd heeft EMG NL zelf stappen gezet wat betreft de leasevloot: vanaf 2025 wordt de lease teruggebracht en houden alleen de medewerkers van sales en de projectmanagers hun auto, na 2025 wordt deze vloot geëlektrificeerd. Tot die tijd wordt elektrisch rijden aangemoedigd. “Toen Tobias voor de tweede keer zijn hulp aanbood, hadden we onze hulpvraag toegespitst op fietsstimulering. EMG NL is een bedrijf met 470, veelal jonge, medewerkers die 24/7 aan het werk zijn, en op alle dagen van de week kunnen worden ingezet. Lid worden van een teamsport – met vaak wedstrijden in het weekend – zit er voor velen door de onregelmatige werktijden niet in. We moedigen andere vormen van bewegen dus juist aan. En hoe kan dat beter dan – voor wie dat mogelijk is – naar het werk komen op de fiets!”

Duidelijkheid door mobiliteitsscan

Tobias voerde een Mobiliteitsscan uit. Daaruit bleek wat Astrid al wist; medewerkers wonen door het hele land. “En we zijn een lastig bedrijf. Niet alleen hebben we te maken met wisseldiensten – iemand die midden in de nacht klaar is heeft vaak geen behoefte om naar huis te fietsen – we werken ook vaak op locatie. Dat kan overdag zijn bij Omroep Max hier op het Media Park, maar dat kan ook ergens in het land zijn tijdens het filmen van de Eredivisie of zelfs op een onbewoond eiland voor opnames van Expeditie Robinson. Toch gaf de mobiliteitsscan duidelijkheid. We hadden het visueel.”

Fietsregeling

Astrid ziet dat er onder de 470 medewerkers toch fietspotentie is. Astrid: “De mobiliteitsscan liet zien dat er toch meer fietsmogelijkheden waren dan ik eerder gedacht had. Best veel collega’s wonen binnen een straal van 20 kilometer. Voor deze medewerkers wilden we het mogelijk maken om op de fiets naar het Media Park te komen. We hebben daarom het volgende fietsplan ingevoerd: voor een standaard fiets vergoeden we 500 euro, voor een elektrische fiets 750 euro en wie verder weg woont en een speedpedelec wil aanschaffen, krijgt 1000 euro vergoed. In de eerste instantie hebben we ons gericht op de mensen die binnen een straal van 20 kilometer van werk wonen. Vanaf 1 juli 2022 mag iedereen zich voor de fietsregeling inschrijven. Het budget is voor dit jaar op, maar voor 2023 hebben we een flink aandeel uit de WKR-pot vrijgemaakt en hopen zo nog meer collega’s blij te kunnen maken.”

Op de fiets langs de file

Een van die blije collega’s is Bernice Vegter. Ze werkt drie dagen per week op kantoor en een dagje thuis. Voordat ze haar fiets had, gebruikte ze altijd haar auto om naar het Media Park te rijden. Bernice was al van plan een elektrische fiets aan te schaffen, maar de fietsregeling heeft de aankoop wel versneld. “En ik heb iets meer voor de fiets uitgegeven dan ik aanvankelijk van plan was”, lacht ze. “Ik vind het een super regeling! Een paar dagen nadat ik het bonnetje op kantoor had ingeleverd, stond het geld al op mijn rekening. Ik ben blij met mijn aankoop. Ik heb last van mijn longen, maar door deze elektrische fiets kan ik toch lekker in beweging zijn. Bijkomstig voordeel: hier in Hilversum staat het verkeer inmiddels alweer muurvast dus als je met de auto ergens wilt komen word je helemaal gek. Op mijn fietsje rij ik ze allemaal lachend voorbij.”

Meerwaarde Breikers

Terugkijkend op het hele traject, hoe heeft Astrid de hulp van Breikers ervaren? “De meerwaarde van Breikers was allereerst dat zij de stok achter de deur waren om het onderwerp nu echt op te gaan pakken, zonder dat ik zelf allerlei informatie moest vergaren”, blikt Astrid terug. “Die expertise zit immers bij Breikers. De hulp was deskundig en meedenkend, maar zonder ons een richting op te sturen. Tobias van den Briel heeft verschillende mogelijkheden toegelicht en aan de hand daarvan hebben wij zelf kunnen besluiten wat het beste bij ons past. Of ik Breikers zou adviseren aan andere partijen? Zeker! Je wordt er alleen maar wijzer van terwijl de besluitvorming in eigen handen blijft.”

 

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl