Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Bunge Loders Croklaan: ‘Onze verhuizing was een goed moment om de mobiliteit aan te pakken’

Bunge Loders Croklaan: ‘Onze verhuizing was een goed moment om de mobiliteit aan te pakken’

Ook in de regio Zaanstad helpt Breikers bedrijven met de transitie naar duurzame en slimme mobiliteit en logistiek. Samen met Gemeente Zaanstad en Green Business Club Zaanstad, wordt er gekeken hoe deze regio – nu en in de toekomst – vitaal kan blijven. En dat is nodig; in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) wordt tot het jaar 2040 namelijk gebouwd aan zo’n 250.000 huizen. Als we willen dat al deze mensen zich moeiteloos van en naar hun werk kunnen blijven bewegen, zullen we met gerichte oplossingen moeten komen. Met andere woorden; hoe kunnen we met elkaar verduurzamen?

Daarover gaat Breikers met grote- en middelgrote bedrijven in gesprek. Gekeken wordt naar alle soorten mogelijkheden. Waar kan bijvoorbeeld door werknemers gebruik worden gemaakt van een ander vervoermiddel dan de auto? Kan de fiets hierin een rol spelen en kunnen werknemers gemakkelijk gebruik maken van het OV? Zijn er ‘last mile’ oplossingen nodig en kunnen er mobiliteitshubs worden gecreëerd? De consultants van Breikers hebben de kennis in huis en denken graag mee. Ze maken pijnpunten inzichtelijk en zien waar ruimte is voor verbetering.

“Breikers heeft ons door middel van hun zogenaamde mobiliteitsscan, enorm goed geholpen.”
Erica van Dijk

Succes Bunge Loders Croklaan
Een goed voorbeeld van wat Breikers voor een bedrijf binnen de Zaansteek heeft kunnen betekenen, is Bunge Loders Croklaan. Deze partij houdt zich op internationaal niveau bezig met de productie van speciale vetten voor met name de levensmiddelenindustrie. Samen met Breikers heeft Bunge gekeken naar de mogelijkheden van verduurzaming. Aanleiding was de verhuizing van Wormerveer naar het prachtige kantoor naast Station Zaandam. Daarbij speelde mee dat ongeveer de helft van het aantal parkeerplekken zou komen te verdwijnen. Breikers heeft een analyse gemaakt van de mogelijkheden wat betreft woon-werkverkeer. Gekeken werd of de fiets en het OV de auto zou kunnen vervangen. Tegelijkertijd wilde Bunge Loders Croklaan inzetten op vitaliteit en duurzaamheid. Daar draagt een fietsritje natuurlijk mooi aan bij.

Verhuizen, vernieuwen, vergroenen
Erica van Dijk, HR-Business Partner bij Bunge Loders Croklaan: “Meer dan 130 jaar is ons bedrijf met fabrieken en kantoren gevestigd aan de Zaan. De fabrieken blijven gewoon aan de Zaan staan, maar er was een enorme behoefte aan een update van ons kantoor. De verhuizing van het oude kantoor in Wormerveer naar onze gloednieuwe ruimte in Zaandam, de Zaanse Golf – gelegen pal naast het NS-station en het Gemeentehuis – was een mooie aanleiding om ons mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen. Niet alleen omdat we sowieso wilden vergroenen en vernieuwen, maar ook omdat – in tegenstelling tot onze oude plek in Wormerveer – we straks niet genoeg parkeerplekken hebben voor onze 200 kantoormedewerkers. Breikers heeft ons door middel van hun zogenaamde mobiliteitsscan, enorm goed geholpen.”

Spelen met parameters
Samen met Breikers heeft Erica gekeken naar alle mogelijkheden. “Het mooie aan het dashboard is dat je kunt spelen met de parameters. “Je kunt nog net niet zien hoeveel calorieën je per fietsrit verbruikt”, lacht Erica, “maar verder wordt echt alles inzichtelijk gemaakt. Via deze prachtige tool zie je gelijk de resultaten. Wat gebeurt er wanneer medewerkers de auto laten staan en op de fiets stappen? Wie kan prima met het OV reizen en hoe vaak moet diegene dan overstappen? Wat doet fietsen met de vitaliteit van de medewerker? Met hoeveel vermindert hun reistijdverlies doordat ze niet in files staan en wat dragen we als bedrijf bij aan de vermindering van CO2-uitstoot? Werkelijk alles zie je terug in deze prognose. We hadden wel een aantal aannames, maar door dit instrument kun je echt een voorspelling maken. Ook fijn, ik had een dashboard in handen om de OR te laten zien.”

Kijkje onder de motorkap
Wat vond de OR van de ideeën en plannen? Erica: “Ze vonden vooral de transparantie die verkregen werd door de tool van Breikers erg fijn. Wat je met het plan bereikt, wordt inzichtelijk gemaakt. Je kunt als het ware onder de motorkap kijken. Zo creëerden we draagvlak bij de OR. Zo’n dashboard is natuurlijk ook een paradepaardje naar het management.”

Eyeopener
“Voor mijzelf was het gebruik van de tool ook een echte eyeopener”, vertelt Erica enthousiast. “We hebben uiteindelijk een groter stappenplan gemaakt dan we vooraf verwacht hadden. De landkaart was daarbij een fijn hulpmiddel. Door middel van de postcodeanalyse en de landkaart breng je in kaart welke medewerkers bijvoorbeeld binnen een straal van 10 kilometer wonen. Deze groep mensen kan natuurlijk best op de fiets naar het werk. Omdat we snappen dat het moeilijk is om een oude gewoonte af te leren, willen we onze toekomstige trappers gaan belonen met een hogere vergoeding dan nu het geval is. Voor medewerkers die te ver wonen en niet op de fiets naar het werk kunnen, vergoeden we 100% van de OV kosten door middel van de OV-pas. Op het dashboard was zelfs te zien hoe de medewerkers het makkelijkst met het OV konden reizen. Moet er overgestapt worden, zo ja, hoe vaak? Hoe reis je het snelst van huis naar werk en vice versa?”

Nieuwe tweewieler
Er zullen niet veel Nederlanders zijn die geen fiets in hun schuurtje hebben staan, maar stel. “Voor die medewerkers gaan we het fietsplan budget – binnen de werkkostenregeling – voor het aanschaffen van een fiets verhogen: van €1000 naar €2000 euro.“

Na de coronacrisis
Alle medewerkers die niet in de fabriek werken zijn op dit moment thuis aan de slag. Gaat straks, als het weer kan, iedereen het nieuwe kantoor betreden? “Op het dashboard was duidelijk te zien wat voor invloed het heeft als we meer thuis gaan werken. We willen thuiswerken gaan implementeren, maar hoe precies, dat weten we nog niet. Bunge Loders Croklaan wil daar, samen met Breikers, ook naar gaan kijken. Dan nemen we samen gelijk onze leaseregeling onder de loep”, sluit Erica af.

Wil jij binnen jouw organisatie ook advies op maat? Wil je alles weten over het verslimmen en verduurzamen van jullie mobiliteitsbeleid en de nieuwste oplossingen op gebied van flexibel (thuis)werken en reizen? Neem dan contact met ons op via info@wijzijnbreikers.nl.

Onze adviseurs kunnen wij onafhankelijk en kosteloos aan werkgevers aanbieden!

 

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl