Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

CBRE pendelt duurzaam voor creativiteit – Interview met Irene Flotman, COO van CBRE Nederland

CBRE pendelt duurzaam voor creativiteit – Interview met Irene Flotman, COO van CBRE Nederland

Medewerkers van CBRE kunnen sinds kort voor een nieuw vervoerspakket kiezen. In de aanloop hiernaartoe probeerde het bedrijf hen al met duurzaam pendelen creatiever te maken in reizen.

Vastgoedbedrijf CBRE groeide uit zijn jasje in Zuidas en zocht een tweede locatie. Het werd een voormalige Peugeotgarage in West, zes minuten rijden verderop. “Dat vonden we wel lef tonen”, zegt Irene Flotman, COO van CBRE Nederland. Ze staat in de ‘kas’, waar onder het glazen dak tussen de bureaus maar liefst 900 planten staan. “Dit is geen A1-lokatie, maar een buurt vol creatieve bedrijven, start-ups en veel potentie”, legt Flotman uit. “We hopen met onze aanwezigheid de wijk te kunnen upgraden.”

Voor goed vervoer naar de tweede locatie vroeg CBRE om hulp bij Breikers. Flotman: “Wij weten dat mobiliteit een belangrijk onderdeel is van huisvesting en we geloven in het credo: schoenmaker blijf bij je leest. Omdat we zelf niet dagelijks adviseren over mobiliteit zochten we daarin een partner met een goed trackrecord.” Breikers hield een spiegel voor en vertelde wat er al om CBRE heen gebeurde. Zo besliste CBRE wat voor hen vooral belangrijk was: goed werkgeverschap en een CO2-reductie van 50 procent in 2030. Samen bedachten CRBRE en Breikers daarvoor passende doelstellingen en termijnen.

“Ik ga na het einde van het zakelijke leasecontract kiezen voor pakket B. Ik wil een auto privé gaan leasen en deze delen met mijn man”
Irene Flotman, COO van CBRE Nederland

Groene CBRE-fietsen
Op de korte termijn moest het pendelen tussen de twee locaties voor werknemers vooral zo makkelijk mogelijk worden. Breikers bracht de reisbewegingen van werknemers in kaart, peilde behoeften met een enquête en adviseerde hoeveel fietsen en deelauto’s op welke plekken handig zouden zijn. CBRE zorgde daarna voor fietsen op de stations, OV-abonnementen, poolauto’s en een pendelbus tussen station en kantoor.

Nu al hoort Flotman veel positieve reacties, zoals: ‘Ik had er nooit aan gedacht, maar ik pak nu gewoon de fiets in plaats van de auto voor dat kleine ritje.’ De pendelbus vindt gretig aftrek en Flotman ziet regelmatig groene CBRE-fietsen door de stad rijden. “Herkenbaar en dus goed voor onze brand.”

Met de duurzame vervoersopties hoopt CBRE medewerkers ook alvast creatiever te laten nadenken over reisopties. “Dat we niet meer automatisch in de auto stappen”, zegt Flotman. Met dat doel stelde  CBRE ook 5  elektrische fietsen van Van Moof beschikbaar.  Flotman: “Dat is een hippe Nederlandse fabrikant waar medewerkers heel enthousiast over zijn. Ze kunnen zo’n fiets voor een week of een dag gebruiken.”

Drie nieuwe pakketten
Al deze eerste duurzame reisopties waren eigenlijk een ‘sidestep’ om medewerkers klaar te stomen voor de tweede fase. CBRE heeft een nieuw beleid waarin je geen leaseauto of reisvergoeding krijgt op basis van je functie, maar op basis van functionaliteit. Dan geldt niet langer: hoe hoger je functie, hoe groter je auto, maar de vraag: heb je een auto nodig om je werk goed te kunnen doen?

Er zijn drie verschillende pakketten. Pakket A is een leaseauto, te kiezen uit een 3 types. Pakket B is mobiliteitsbudget, waarbij de medewerker de beschikking krijgt over een mobiliteitskaart en daar mee gebruik kan maken van  deelfietsen, deeltaxi’s, poolauto’s en OV. In pakket C krijgen mensen een woon-werkvergoeding, mits je op een afstand van meer dan 10 km van kantoor woont.  Bestaande contracten veranderen niet automatisch, dus niemand hóeft meteen zijn leaseauto in te leveren. Flotman zelf doet dat wel. “Ik ga na het einde van het zakelijke leasecontract kiezen voor pakket B. Ik wil een auto privé gaan leasen en deze delen met mijn man, die in de Riekerpolder werkt en nu ook met een zakelijke lease auto naar zijn kantoor reist, een elektrische fiets aanschaffen en veel meer gebruik maken van het OV.” Ze hoopt dat na het uitproberen van alle duurzame pendelopties straks meer collega’s daar zo over denken.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl