Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Gezamenlijke afvalinzameling door bedrijven Amsterdam ZO

Gezamenlijke afvalinzameling door bedrijven Amsterdam ZO

Een aantal grote bedrijven uit Amsterdam-Zuidoost hebben het initiatief genomen om de logistiek rondom de inzameling van hun bedrijfsafval te verduurzamen door dit gezamenlijk te laten ophalen. De duurzame winst zit in schonere lucht (door gebruik elektrische voertuigen) en minder inzamelwagens op de weg (door combineren van ritten). Nuon, ABN AMRO en Nationale Nederlanden maken deel uit van de groep bedrijven die aan de proef meedoet. Afvalverwerkers Suez en Renewi werken samen met het consortium aan de verduurzaming van de stadslogistiek. Als de proef succesvol is, kunnen andere bedrijven in de omgeving zich aansluiten.

Efficiënte inzameling bedrijfsafval
Enkele maanden geleden gaven Suez en Renewi al het startsein voor een proef, waarbij bedrijfsafval in Gouda gezamenlijk wordt ingezameld. Daarbij wordt een ‘neutrale’ inzamelwagen ingezet, die het afval op een efficiënte manier inzamelt. ‘De samenwerking laat zien dat ook private partijen duurzame initiatieven willen en kunnen organiseren’, zeiden Wieger Droogh, algemeen directeur van Suez, en Otto de Bont, managing director commercial waste Netherlands van Renewi, destijds in een interview.

De groep bedrijven in Amsterdam-Zuidoost laten nu een soortgelijke ambitie zien. Tot deze groep behoren de Johan Cruijff Arena, ING, ABN AMRO, CSU, Nationale Nederlanden, Nuon, AMC en de Hogeschool van Amsterdam. Volgens het consortium sluit het aan op een trend, waarin steeds meer bedrijven en organisaties actief de verantwoordelijkheid nemen in de omgeving waarin zij werken. Onderzoeksorganisatie TNO en de Hogeschool van Amsterdam helpen de bedrijven met de realisatie van duurzame projecten.

Nieuw logistiek model voor inzameling bedrijfsafval
Er is een verschil tussen de inzameling van huishoudelijk afval en bedrijfsafval. Waar gemeenten verplicht zijn om het huishoudelijke afval op te halen is de bedrijfsafvalmarkt geliberaliseerd. Dat betekent dat bedrijven hun eigen bedrijfsafvalinzamelaar kiezen. Het resultaat is dat er meer verkeersbewegingen zijn om het afval in te zamelen. Aangezien steeds meer afval gescheiden aangeboden moet worden neemt het aantal verkeersbewegingen alleen maar toe.

De proef Logistiek Slim Samenwerken is een stap richting een duurzamere oplossing. De proef sluit goed aan bij de commitment van Suez en Renewi, die allebei hun handtekening hebben gezet onder de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek(Green Deal ZES).

Wat levert gezamenlijke inzameling bedrijfsafval op?
Ten eerste levert het verminderen van het aantal transportbewegingen een CO2-reductie op. Daarnaast zorgt de inzet van minder en schonere inzamelwagens voor een daling in geluidsoverlast, een verhoging van de verkeersveiligheid en een betere doorstroming van verkeer. Het nieuwe logistieke model voor afvalinzameling krijgt gestalte in de pilot Cross Chain Control Center (4C) die mede wordt gefinancierd door de Topsector Logistiek.

Suez zet tijdens de proef een elektrisch voertuig in voor de inzameling van organisch afval, oliën en vetten, glas, kunststof, koffiedik en koffiebekers. Renewi verzorgt de inzameling van papier en karton tijdens deze proef. Na vijf maanden wordt er door de betrokken partijen geëvalueerd. Als de proef een succes blijkt wordt er gekeken naar een structureel vervolg. Andere bedrijven in de omgeving kunnen zich dan aansluiten.

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven

Hulp nodig bij het verduurzamen van jullie mobiliteitsbeleid? Onze Breikers consultants helpen jou graag kosteloos op weg. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl