Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Schrijf je in voor de College Tour Fiscaliteit. Lees meer

Je hoeft het wiel niet uit te vinden, er zijn organisaties die dat allang hebben bedacht

Je hoeft het wiel niet uit te vinden, er zijn organisaties die dat allang hebben bedacht

Duurzame mobiliteit in een plattelandsgemeente

Het dynamische Hollands Kroon in de kop van Noord-Holland kent zijn charme, maar de uitgestrektheid van de gemeente vormt een uitdaging voor de duurzame mobiliteit van de medewerkers van de gemeente. “De bus komt hier maar een paar keer per dag en als je nog verder doorrijdt, val je hier bij wijze van spreken van de aarde af,” grapt Freek Bekker. Hij werkt nu zo’n tien jaar in het HR-team van de gemeente en met de werkgroep Groen Vervoer was hij op zoek naar manieren om het woon-werkverkeer duurzamer en vitaler te maken.

Vitaal en Groen Vervoer

Met een focus op duurzaamheid had Hollands Kroon trouwens al de nodige stappen gezet. Het dak van het gemeentehuis ligt vol zonnepanelen waarmee de laadpalen van het geëlektrificeerde wagenpark van stroom worden voorzien. Maar volgens Freek is een elektrische auto maar een deel van de oplossing. Het is duurzaam en dat is goed, maar je zit nog steeds op een stoel en je beweegt niet. Wie duurzaam en vitaal bij elkaar optelt komt al snel uit bij de fiets. Volgens Freek Bekker niet alleen een milieuvriendelijk alternatief, maar ook de vitale optie “Wie gaat fietsen, beweegt en pakt meteen wat vitamine D mee,” zegt hij met een glimlach.

“Wie gaat fietsen, beweegt en pakt meteen wat vitamine D mee”.

Breikers geeft inzicht

Het idee was er, maar de uitvoering ontbrak nog. Dat is waar Breikers in beeld is gekomen. Na een intake bood Breikers de helpende hand door middel van een Mobiliteitsscan, waarmee duidelijk werd hoeveel medewerkers de overstap naar de fiets zouden kunnen maken. Van de 400 medewerkers bleken zo’n 150 op een afstand van het gemeentehuis te wonen die goed te doen is met een speed pedelec of e-bike. Met de mobiliteitsscan kun je in een oogopslag zien waar de winst te behalen valt, vertelt Freek. Breikers heeft echt geholpen om dit idee handen en voeten te geven.

Boekhouden en Beïnvloeden

Gedragsverandering komt niet vanzelf. Freek noemt het ‘Boekhouden en beïnvloeden’. Het financieel aantrekkelijk maken van de fiets als alternatief is één kant van het verhaal. Aan de andere kant is het beïnvloeden van gedrag cruciaal. Daarom werd besloten om in samenwerking met Breikers een pilot te houden met leenfietsen, waarmee medewerkers de elektrische fietsen gedurende twee maanden konden uitproberen. De ervaringen waren uiterst positief. Zoals medewerker Jan die er meteen een verhaal schreef op het intranet met een prachtige foto van de leenfiets in het ochtendzonnetje. Jan was een echte ambassadeur, vertelt Freek trots, dat maakte anderen ook weer nieuwsgierig.

De volgende stap.

De pilot met de leenfietsen die in september en oktober heeft gelopen is inmiddels ten einde. Uit een enquête die onder de deelnemers is gehouden, bleek dat niet alleen iedereen heel enthousiast was, ze hadden allemaal ook dezelfde vraag: wat wordt de volgende stap? Freek en zijn team onderzoeken verschillende opties, waaronder een fietsenplan of leasefietsen. Voor Freek is het doel duidelijk: een pakket aanbieden met zowel de mogelijkheid om met het OV te komen of met de fiets zodat medewerkers zelf de keuze hebben hoe ze naar het werk willen komen.

Begin Gewoon

En dat er een plan komt is zeker. Vanaf 1 januari 2024 krijgen grote organisaties namelijk de opdracht om CO2-vriendelijker woon-werkverkeer te organiseren. Voor het opstellen van dat plan zal natuurlijk weer gebruik worden gemaakt van de kennis van Breikers stelt Freek. Dat is wat hij ook aan alle organisaties die met mobiliteitsbeleid bezig zijn wil meegeven: “Neem contact op met Breikers en begin gewoon.” Om maar in de beeldspraak te blijven: “Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden; er zijn organisaties die dat allang hebben bedacht.”

 

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl