Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Nanda Idink: ‘Ons motto in Zuidoost: denk na hoé en óf je naar kantoor gaat’

Nanda Idink: ‘Ons motto in Zuidoost: denk na hoé en óf je naar kantoor gaat’

Amsterdam-Zuidoost is flink in beweging. Tot 2040 zijn aan de Zuidoostflank van Amsterdam (een groter gebied dan alleen Zuidoost) 40.000 extra woningen gepland en komen er circa 38.000 extra arbeidsplaatsen bij. Zouden we niet op deze ontwikkeling anticiperen, dan zal het autoverkeer flink toenemen. Daar steekt ZO Bereikbaar, samen met Breikers, uiteraard een stokje voor. Aan het woord zijn Nanda Idink, communicatieadviseur ZO Bereikbaar en Marc van der Seijs, consultant bij Breikers.

Zonder aanvullend beleid en inspanningen zal het autoverkeer toenemen met 100.000 voertuigen per dag. De groei van het autogebruik moet dus zoveel mogelijk beperkt worden willen we de stad leefbaar houden en er voldoende ruimte overblijven om te kunnen spelen, sporten en recreëren. Buiten dat moeten we ons goed kunnen blijven verplaatsen. Meer asfalt neerleggen, helpt daar niet bij.

‘Ons motto in Zuidoost: denk na hoé en óf je naar kantoor gaat’
Nanda Idink, communicatieadviseur ZO Bereikbaar

Positieve stimulatie

ZO Bereikbaar zet zich in om mobiliteit – tot aan de A10, de Zuidoostflank – in goede banen te leiden. Nanda Idink, Communicatieadviseur bij ZO Bereikbaar legt uit: “Wij stimuleren andere manieren van reizen om daarmee het autoverkeer niet te laten toenemen. Sterker nog, het is onze ambitie om het autoverkeer af te laten nemen. En dat doen we door de werkgevers, bewoners en de forensen te stimuleren anders te reizen.”

Meerdere mogelijkheden

Zo’n 80 procent van de forens gebruikt de auto om van huis naar werk en vice versa te reizen. “Goed om te weten is dat 50 procent van deze werknemers op fietsafstand van het werk woont, 7,5 tot 20 km. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om mensen aan te moedigen om de fiets te pakken. Buiten dat kunnen werknemers ook het OV pakken, een dagje thuiswerken of buiten de spits reizen. En gebruik je toch de auto, dan kan er buiten Zuidoost geparkeerd worden. Voor de ‘last mile’ stap je dan in de shuttlebus of op de deelfiets. Ons motto: denk na hoé en óf je naar kantoor gaat.”

Samenwerking Breikers

Een van de plannen van ZO Bereikbaar is om in de toekomst meerdere shuttlebusjes voor meerdere bedrijven aan te bieden. Dit plan staat nu even on hold door de coronacrisis, maar dit is een mooi voorbeeld van hoe Breikers samenwerkt met ZO Bereikbaar. Consultant van Breikers, Marc van der Seijs, heeft contact met alle bedrijven in Zuidoost en weet waar behoefte aan is. Nanda: “Het kan ook andersom gaan; een medewerker kan aangeven gebruik te willen maken van een e-bike, maar zijn bedrijf faciliteert zo’n fiets nog niet. Marc neemt dan contact op met HR, gaat het gesprek aan en vertelt wat we voor pakketten kunnen aanbieden. Zo komen we via de reiziger bij de werkgever. De beste reclame voor e-bikes is natuurlijk die van enthousiaste fietsers. Al zouden de mensen die dicht bij hun werk wonen, die 50 procent van de forenzen, al warmlopen voor de fiets, dan scheelt dat al enorm.”

Fietsstimuleringsactie

Hoe bereiken ZO Bereikbaar en Breikers de bewoners, weggevers en forenzen? “Dat doen we onder andere door campagnes”, vertelt Nanda. “Vorige maand is bijvoorbeeld een grote fietscampagne live gegaan. Die loopt erg goed. Mensen kunnen zich aanmelden voor een e-bike die ze twee weken lang gratis kunnen uitproberen. We hopen dat via mond-op-mond reclame steeds meer mensen enthousiast worden van deze manier van reizen.”

Werkgeversaanpak Breikersconsultant

Marc van der Seijs, mobiliteitsconsultant bij Breikers benaderde het laatste jaar verschillende bedrijven in Amsterdam Zuidoost. “Ik heb de gesprekken over twee sporen gevoerd; hulp die ik kan bieden bij de hervorming van het mobiliteits- en thuiswerkbeleid, en oplossingen die gelijk te implementeren zijn. Denk hierbij aan de deelfiets, een e-bike probeerpool, een Toogethr app om samen te reizen. Daar hebben de bedrijven nog geen gebruik van kunnen maken door corona – je kunt een kanon afschieten in Zuidoost – maar ik verwacht dat we hier straks vol mee aan de slag gaan”.

Twee proposities

Veel organisaties in Zuidoost kennen een kantoorfunctie. Denk aan banken en advocatenkantoren. Deze medewerkers zijn in deze periode thuiswerkers. “Juist daarom focussen we ons momenteel op fietsen en de thuiswerken”, legt Marc uit. “Samen met ZO Bereikbaar ben ik hier aan de slag gegaan met het thuiswerkbeleid van bedrijven. De vraag aan de werkgevers: hoe gaan jullie ervoor zorgen dat de medewerkers straks, ook na de crisis, nog een paar dagen per week thuis blijven werken zodat we met elkaar voorkomen dat de wegen weer volstromen? Om het thuiswerken aantrekkelijk te maken/houden is er meer nodig dan een fijne bureaustoel. We hebben daarom een beleid gemaakt dat onder andere gaat over regelgeving, tips voor digitale teammeetings en digitaal leidinggeven. Er is veel mogelijk op dit gebied en dat deel ik graag met werkgevers. In onze webinars vertel ik bijvoorbeeld over een andere werkplek dan het grote kantoor; de flexwerkplek. Een plek, ergens in het land, waar je elkaar op gezette tijden kunt ontmoeten.”

Leuke initiatieven

Marc staat als consultant midden in het zakenleven van Zuidoost en bood zijn hulp onder andere al aan bij DDCA, Decathlon, ABN AMRO en Pantar. Ziet hij trends? “Ik zie dat er in deze tijd mooie initiatieven ontstaan. “Zo hoorde ik laatst dat een bedrijf het schoonmaakpersoneel een uurtje per week thuis bij de medewerkers laat komen. Dit geldt ook voor het personeel van de afdeling catering. In de lege kantoorpanden zijn ze op dit moment niet nodig, maar bij de medewerkers thuis des te meer. Een schoon huis én een lekkere lunch. Dat is nog eens een leuke manier van ondersteuning van het thuiswerkbeleid.”

Kosteloos advies op maat, ook voor jouw organisatie!

Wil jij binnen jouw organisatie advies op maat over het verslimmen en verduurzamen van jullie mobiliteitsbeleid, alles weten over de nieuwste oplossingen op gebied van flexibel (thuis)werken en reizen? Neem dan contact met ons op via info@wijzijnbreikers.nl.
Onze adviesuren kunnen wij onafhankelijk en kosteloos aan werkgevers aanbieden! Dit is mogelijk omdat wij onderdeel uitmaken van het programma Samen Bouwen aan Bereikbaarheid van de Rijksoverheid.

Neem ook een kijkje op zobereikbaar.nl!

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl