Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

NLR: ‘Ons motto is practice what you preach’

NLR: ‘Ons motto is practice what you preach’

Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft afgelopen jaar, samen met Breikers, kritisch gekeken naar het mobiliteitsbeleid. Het bedrijf wil inzetten op aantrekkelijker werkgeverschap en de CO2-uitstoot voor zakelijke mobiliteit, als het enigszins kan, met 50 procent reduceren. Hoe kijkt NLR terug op deze samenwerking en wat zijn de eyeopeners? Aan het woord is Henk van Bremen, Adviseur Kwaliteit, Arbo en Milieu.

Twee jaar geleden was een jubileumjaar voor NLR; de stichting bestond in 2019 exact 100 jaar. Hetzelfde jaar kreeg NLR het predicaat ‘Koninklijk’, een symbool van respect, waardering en het vertrouwen van de Koning. Missie van het 600 medewerkers tellende bedrijf: lucht- en ruimtevaart duurzamer, veiliger, efficiënter en effectiever maken. “Alle aspecten van lucht- en ruimtevaart komen bij ons aan bod. Zo doen we onder andere onderzoek naar nieuwe materialen, motoren, procedures, geluid en milieu”, legt Henk uit.

“Nu Breikers inzichtelijk heeft gemaakt wat de mogelijkheden zijn, kan NLR het mobiliteitsbeleid (na goedkeuring van de directie) stapsgewijs gaan aanpakken.”
Henk van Bremen, Adviseur Kwaliteit, Arbo en Milieu

Practice what you preach
Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum houdt zich dus bezig met verduurzaming. Zo zet de stichting bijvoorbeeld in op intensievere samenwerking en meer aandacht voor innovatie zodat in 2070 emissieloos vliegen een feit is. Dat NLR naar zijn eigen mobiliteitsbeleid wil kijken, past dus helemaal bij zijn eigen missie. Henk: “Het is een kwestie van ‘practice what you preach’. We streven naar duurzame luchtvaart en onderzoeken hoe we dat kunnen bewerkstelligen. Zo kijken we naar het gebruik van andere materialen, alternatieve aandrijvingen, de kortste (lucht)weg en onderzoeken hoe vliegen het meest efficiënt kan gebeuren. We zijn sinds verleden jaar zelfs in het bezit van een elektrisch aangedreven onderzoeksvliegtuig. Met zulke mooie doelen voor ogen moet je ook naar je eigen mobiliteitsbeleid durven kijken en de bedrijfsvoering waar mogelijk aanpassen.”

Vergroening
NLR is al een paar jaar terug de weg van vergroening ingeslagen. Zo verduurzaamden ze hun bedrijfspanden door onder andere de methode WKO, warmte-koudeopslag in de bodem. “We verbruiken dus al minder gas. Ook zijn een deel van onze dienstauto’s elektrisch en zijn we bezig met een zonnepark in onze vestiging Marknesse. De volgende stap was het onder de loep nemen van ons mobiliteitsbeleid en daar heeft Breikers ons goed bij geholpen. Om een beeld te krijgen van de posten waar verduurzaming mogelijk is, maakte de Breikers consultant een analyse. Alles werd inzichtelijk gemaakt. Eyeopener was daarbij dat ons woon-werkverkeer voor meer dan de helft verantwoordelijk was voor onze totale CO2-uitstoot ten gevolge van mobiliteit. Dit geeft wel aan hoe zinvol het is hier iets aan te doen. Ook zagen we in de analyse terug wat een positieve invloed het heeft als ons personeel de helft van de werkweek thuis zou blijven werken. Dus ook na de coronacrisis.”

Twee vestigingen, twee aanpakken
Zo’n 99 procent van het personeel van NLR werkt in de vestigingen Amsterdam en Marknesse. “Nu Breikers inzichtelijk heeft gemaakt wat de mogelijkheden zijn, kan NLR het mobiliteitsbeleid (na goedkeuring van de directie) stapsgewijs gaan aanpakken. Daarbij vragen beide locaties om een andere aanpak. “Ons kantoor in Marknesse is lastig bereikbaar met het openbaar vervoer. Daar moeten we inzetten op het stimuleren van de fiets en e-bike en het faciliteren van thuiswerken, mocht de functie het toelaten. Amsterdam daarentegen is prima bereikbaar met zowel het ov als met de fiets/e-bike. Ook voor deze groep willen we het thuiswerken mogelijk maken.”

‘Anders Reizen’
Nu NLR inzicht heeft gekregen op het mobiliteitsbeleid, wil het onderzoekscentrum ook kijken of het haalbaar is zich aan te sluiten bij de ‘Coalitie Anders Reizen’; een samenwerking van bedrijven en instellingen die de gemeenschappelijke ambitie hebben om in 2030 de CO2-uitstoot van zakelijk reizen te halveren (ten opzichte van 2016).  “We willen kijken of dit doel ook voor ons bereikbaar is. Daarbij houden we ook onze buitenlandse vliegreizen tegen het licht. Doordat we tijdens de crisis niet meer konden vliegen, zijn we – net als iedereen – erg handig geworden in videobellen”, lacht Henk. “Het is meer dan duidelijk dat er een hoop op afstand geregeld kan worden. Buiten dat, zijn reizen die korter duren dan 8 uur – anderhalve keer vliegtijd met in- en uitchecken – ook mogelijk met de trein.”

Stappenplan
Breikers heeft zijn werk gedaan en de analyse gemaakt. Wat is de volgende stap? Henk: “Binnenkort presenteer ik de mogelijkheden aan het directieteam, daarna komt er een inventarisatie en wordt het beleid gemaakt. De medewerkers worden hierbij uiteraard betrokken. Op dit moment krijgen onze medewerkers geen reiskostenvergoeding; hoe dichter je bij je werk woont, hoe goedkoper je uit bent. Wel hebben we al een fietsplan, geënt op de normale fiets. En we hebben dienstfietsen staan, ook enkele elektrisch. We hebben dus al wat ervaring op het gebied van campagnevoeren voor de fiets en e-bike. We gaan nu nadenken over een leaseconstructie voor de e-bikes en speed pedelec. Ik denk dat de plannen bij het personeel in goede aarde zullen vallen; onze medewerkers zijn slimme dames en heren die verduurzaming vaak al implementeren in hun dagelijks leven. Bovendien komt onze algemeen directeur, Michel Peters, al jaren met zijn snelle e-bike naar het werk. Ik hoop dat de rest zijn goede voorbeeld gaat volgen.”

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag met slimme en duurzame mobiliteit en kan je daar wel wat hulp bij gebruiken?

Vraag ons om hulp! Ons advies is altijd kosteloos en op maat.

“Toen we hoorden dat Breikers werkgevers kosteloos helpt bij de transitie naar slimme en duurzame mobiliteit, waren we gelijk enthousiast.”

– Astrid Bonefaas, manager HR bij EMG NL

Heb je vragen?

Rita van der Pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Rita@wijzijnbreikers.nl