Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Zo ga je om met privacy gevoelige informatie

Zo ga je om met privacy gevoelige informatie

Thuiswerken brengt de nodige veiligheidsrisico’s met zich mee. Persoonsgegevens en klantenbestanden zijn interessant voor cybercriminelen, want deze kunnen doorverkocht worden aan derden of gebruikt worden voor nepmails, waar valse facturen of betalingslinks aan gehangen worden. 

Wat kun je als bedrijf doen

Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseert om een beveiligde verbinding in te stellen zodat medewerkers vanuit huis het bedrijfsnetwerk kunnen benaderen, indien jouw organisatie dit nog niet heeft ingericht. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een Virtual Private Network (VPN) of een andere veilige thuiswerkoplossing. Maak hierbij zoveel mogelijk gebruik van multifactorauthenticatie en dwing sterke wachtwoorden af. Stel eventueel extra monitoring in op applicaties die essentieel zijn voor thuiswerken en houdt ook rekening met een mogelijke overbelasting of uitval van deze applicaties.

Het is raadzaam om phishing omtrent het coronavirus extra onder de aandacht te brengen bij je medewerkers en dat medewerkers weten hoe zij hiervan een melding moeten maken. Houd rekening met een mogelijke toename van meldingen en richt de incidentresponse hierop in.

Het NCSC adviseert ook:

  • Zorg voor de benodigde (netwerk)capaciteit om het grotere aantal thuiswerkers te kunnen bedienen. Denk hierbij zowel aan de IT-infrastructuur als aan de telecominfrastructuur.
  • Maak een beoordeling welke medewerkers op kantoor aanwezig dienen te zijn voor de ondersteuning van de IT-voorzieningen die nodig zijn voor thuiswerken.
  • Zorg dat thuiswerkmogelijkheden getest en geüpdatet zijn.
  • Installeer de meest recente updates voor hard- en software.
  • Houd rekening met een mogelijke toename van meldingen omtrent phishingmails en valse e-mails.
  • Zorg dat uw organisatierichtlijnen up-to-date zijn en bekend zijn bij de medewerkers omtrent informatiebeveiliging inclusief het (thuis)gebruik van hard- en software en het eventuele gebruik van privé IT-voorzieningen.
  • Controleer of de door u gebruikte producten veilig zijn. De AIVD heeft een aantal producten geevalueerd die kunnen helpen bij uw informatiebeveiliging en het inrichten van veilig thuiswerken.

Op de website van het NCSC kun je handige informatie vinden die je kan helpen bij het extra waakzaam zijn op cyberincidenten in deze situatie. Kijk voor meer informatie én om te lezen wat jouw werknemers kunnen doen op: https://www.ncsc.nl/onderwerpen/veilig-thuiswerken

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.