Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Ontdek wat Breikers voor jou kan betekenen! vraag gratis advies aan

Het ov verankeren in je mobiliteitsbeleid – zo doe je dat!

Het ov verankeren in je mobiliteitsbeleid – zo doe je dat!

Je wilt je medewerkers slimmer en duurzamer laten reizen met openbaar vervoer. Goed bezig! Goed voor je mensen, je portemonnee en het milieu. Maar hoe regel je dat? Waar begin je? Wat werkt wel en wat werkt niet? En vooral: hoe krijg je medewerkers zo ver om vaker de bus of de trein te pakken? Breikers helpt je met dit stappenplan vooruit.

Stap 1. Waar begin je? Bij het begin!

Het is handig om eerst de huidige situatie in kaart te brengen. Dan zie je ook waar kansen voor ov liggen en welke andere alternatieven er zijn. Waar wonen je medewerkers? Hoe reizen ze nu? Hoe zit het met vergoedingen? Waarom kiezen medewerkers eerder voor de auto? Kan dat ook anders? Je kan je stukbijten op zo’n inventarisatie, of het jezelf makkelijk maken. Vraag een gratis mobiliteitsscan aan.

“Ik kan iedereen aanbevelen om een mobiliteitsscan te laten doen. Je krijgt echt heel goed inzicht in je verkeersstromen. En in wat er gebeurt als je mensen stimuleert om op een andere manier te reizen.” Peter de Rooy | Directeur De Rooy Transport & Logistiek

Stap 2. Recht op je doel af

Nu je weet voor wie ov een interessant alternatief is, kun je doelen stellen in je mobiliteitsbeleid. Is het doel dat 22% met de trein of bus in plaats van de auto komt? Wil je 5% in het zadel helpen om op de fiets te komen? Stel zo meetbaar mogelijke doelen op. Dan kun je doelen ook bijsturen.

Besparen met ov

Stel dat 100 van de 500 medewerkers 2 keer per week de trein pakken. Met een rit van 15 kilometer bespaar je al € 25.000 per jaar. Want een autorit kost € 0,28, per kilometer, de trein € 0,15.

Bekijk hier 7 redenen om te kiezen voor openbaar vervoer in je mobiliteitsbeleid

Stap 3. Welke vergoedingen zet je ertegenover?

We snappen dat ov nóg aantrekkelijker voor je bedrijf is als de reiskostenvergoeding voor ov de kosten dekt. Of beter is dan de autovergoeding. Zet in je mobiliteitsbeleid hoe je ov-reiskosten vergoedt. Doe je dat bijvoorbeeld 100% op basis van werkelijk gemaakte reizen? Dan kan dat belastingvrij, ook als dit meer dan € 0,19 per kilometer kost.

Je kunt ook een vaste vergoeding geven. Bijvoorbeeld het aantal kantoordagen x de reisafstand uitkeren. Of je combineert ov met de auto door parkeren in een P+R mogelijk te maken, of deelfietsen te gebruiken. Hulp nodig? Neem contact op met onze mobiliteitscoach. Meer informatie over maximale reiskostenvergoedingen vind je bij de Belastingdienst.

Stap 4. Maak het ov aantrekkelijk voor je medewerkers

Het ov is zo gek nog niet. Maar mensen zo ver krijgen om de auto vaker of helemaal te laten staan, is andere koek. Gedrag verander je niet zomaar even. En hoe vertel je waar je voor staat en gaat? 

Terug naar je plan. Wat zet je erin? Alles wat helpt om je medewerkers mee te krijgen in jouw duurzame mobiliteitsbeleid. Reken bijvoorbeeld voor iedereen uit wat het ov in de portemonnee scheelt. Een tool die deze mogelijkheid biedt is de Mobiliteitsindex.

Wil je gedrag belonen? Denk dan eens aan een mooi spaarprogramma voor medewerkers die geen parkeerplaats gebruiken. Of geef medewerkers de mogelijkheid om buiten de spits te reizen. Dan hoeven ze niet met die overvolle trein of bus. Helemaal flexibel reizen ze met een mobiliteitskaart of mobiliteitsapp. Dan hebben ze ook toegang tot deelfietsen, deelauto’s en meer. En jij hebt je administratie ook meteen goed geregeld.

Stap 5. Wat gaat goed en wat kan beter?

Openbaar vervoer meenemen in je mobiliteitsbeleid is natuurlijk geen eenrichtingsverkeer. Blijf in gesprek met je medewerkers. Luister vooral. Wat werkt wel? Wat gaat niet goed en kunnen we beter doen? Sta open voor nieuwe inzichten en veranderingen en stuur je beleid bij waar dat nodig is. Maar begin. Bij het begin. Je maakt al snel meters met duurzame en slimme mobiliteit voor jouw bedrijf met de gratis mobiliteitsscan.

Extra hulp nodig om ov aantrekkelijker te maken?

Breikers helpt je met advies en een handige mobiliteitsscan. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Rita legt het je in een paar minuten uit. Bel Rita op 06 549 212 14 of stuur een email naar Rita@wijzijnbreikers.nl en vraag direct de scan aan

bron goedopweg

Gratis mobiliteitsadvies?

Wil jij ook kosteloos advies ontvangen over mobiliteit binnen jullie organisatie?

Klik hieronder en ontvang aanvullende informatie.

Stay up to date!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Deel je vragen met mij!

Contact-Rita-stripes@2x

Rita van der pas

Community Manager

Mail mij gerust met vragen of om een kennismakingsgesprek in te plannen.