Komend najaar starten de werkzaamheden en vanaf maart 2026 verwachten we grote hinder op de A44. Daarom is dit het moment voor werkgevers rond de A44 om zich te gaan voorbereiden. Zuid-Holland Bereikbaar (voor werkgevers in de regio Zuid-Holland) en Breikers (voor werkgevers in de regio Noord-Holland) zijn er om werkgevers daarbij te helpen.
Op verzoek van Rijkswaterstaat gaan Zuid-Holland Bereikbaar (ZHB) en Breikers straks via mobiliteitsmaatregelen proberen de hinder te verminderen. Hoe? Door meer mensen op een andere manier of op een ander moment te laten reizen. Beide platforms richten zich daarbij op werkgevers: ZHB in Zuid-Holland en Breikers in Noord-Holland. Eerder werkten we al samen aan het Bereikbaarheidsplan en nu krijgt die samenwerking een vervolg.
Kennismakingsgesprek
Elske van de Fliert van ZHB licht toe: “We gaan 5 jaar verschillende maten van hinder ervaren, maar dus niet 5 jaar even erg. Toch moeten we nu al inzicht creëren in de hinder die bedrijven kunnen verwachten. Op die manier kunnen we, voordat de werkzaamheden echt overlast veroorzaken, er voor werkgevers zijn en ze helpen. Er zijn organisaties waarbij maar 20% van de medewerkers last gaat krijgen; bij andere wel 80%. In beide gevallen zijn wij er voor ze, maar bieden we iets anders aan.”
Maatregelen op maat
Daarvoor is het wel nodig dat ZHB en Breikers de werkgevers goed kennen. Van de Fliert: “Eerst kunnen ze aan ons laten weten dat ze een werkgever zijn, gevestigd rond de A44, en graag informatie willen ontvangen. Als ze ook een gesprekje met ons willen, kunnen we nog een stap verder gaan en inzichtelijk maken hoeveel last hun bedrijf specifiek kan verwachten. En hoeveel van hun medewerkers last gaan krijgen.” Daarvoor is het nodig dat de werkgever bepaalde (anonieme) medewerkersgegevens aanlevert, zoals het postcodegebied van hun woonadres en hun huidige reiswijze.
“Het liefst ook hun FTE en het aantal dagen dat ze op kantoor werken, want dan kunnen we nog meer betekenen”, vertelt Van de Fliert. ZHB en Breikers laten hen in dat eerste gesprek zien wat hun mobiliteitsmaatregelen de werkgevers kunnen opleveren aan CO2-reductie, kostenbesparing en andere inzichten. En hoe bepaalde maatregelen de tevredenheid en vitaliteit van hun medewerkers kunnen verhogen. Voorbeelden van hun mobiliteitsmaatregelen zijn het beschikbaar stellen van deelfietsen en treinkaartjes en het organiseren van pendeldiensten en P+R-faciliteiten.
“Ook de logistieksector kunnen we helpen. We kunnen laten zien welke omleidingsroutes er beschikbaar zijn en of er eventueel alternatieve oplossingen zijn. En ook dan willen we er op tijd bij zijn.” Alle type werkgevers kunnen straks standaardteksten ontvangen (ook in het Engels) en beeldmateriaal waarmee ze hun werknemers goed kunnen informeren over de hinder.
Neem contact op met Breikers of ZHB!
Werkgevers rond de A44 die interesse hebben in de diensten van ZHB en Breikers kunnen contact met opnemen. In Zuid-Holland kunnen werkgevers terecht bij Elske van de Fliert, transportbedrijven bij Jan-Willem Dikmans van ZHB. In Noord-Holland kunnen werkgevers terecht bij Laurens Boex van Breikers.