“Mobiliteit is niet alleen fietsen; het moet deel zijn van een groter plan.” Hoe een gezondheidsorganisatie samen met Breikers een nieuwe weg inslaat voor duurzame mobiliteit, dat is het verhaal van Merem Medische Revalidatie. Merem is een revalidatiecentrum met vijf vestigingen en telt ongeveer 400 medewerkers. Bij een organisatie waar medisch specialistische revalidatie en longrevalidatie centraal staan verwacht je een focus op vitaliteit, niet alleen voor patiënten, maar ook voor medewerkers. Martin van Veen, sinds januari 2023 HRM-manager bij Merem, vertelt hoe zijn organisatie samen met Breikers werkt aan een breed mobiliteitsbeleid dat verder gaat dan fietsen alleen.
Parkeren en duurzaamheid
“Naast de aandacht voor vitaliteit van de medewerkers is het mobiliteitsbewustzijn binnen onze organisatie eigenlijk ontstaan vanuit parkeerdruk,” vertelt Martin. “We zitten hier geplakt aan ziekenhuis Tergooi MC. Dat betekent dat er veel parkeerdruk is en die alleen maar groter zal worden in de toekomst.“ Daarnaast wil Merem ook een steentje bijdragen aan de CO₂-reductie. Genoeg reden dus om het mobiliteitsbeleid onder de loep te nemen.
Ongeloof
Toen Breikers hun aanbod presenteerde, was Martin aanvankelijk sceptisch. “Ik kon het eerlijk gezegd niet geloven,” geeft hij lachend toe. “Het klonk te mooi om waar te zijn. Gratis advies en ondersteuning? Ik dacht dat er vast een addertje onder het gras zat.” Maar na grondig overleg en een eerste kennismaking met de mobiliteitsscan werd hij overtuigd. “Een duidelijk overzicht hoe medewerkers nu naar hun werk gaan, wat de afstanden zijn en het belangrijkste: waar liggen de mogelijkheden? Die scan gaf ons inzicht en leidde tot praktische vervolgstappen,” aldus Martin.
Impact
“We zitten natuurlijk in de zorg, en de zorg kampt met personeelstekorten. Dat betekent dat we echt moeten inzetten op ‘goed’ werkgeverschap én ‘aantrekkelijk’ werkgeverschap. Dat doe je onder andere door bij een thuiswerksituatie de faciliteiten aan te bieden. Wij hopen dat we daarmee inzetten op goed werkgeverschap en dat we de medewerker daarin centraal stellen.” Een onverwacht voordeel van het mobiliteitsproject is de positieve invloed op de werkvloer. “We zien dat medewerkers het onderwerp omarmen,” zegt Martin. “Medewerkers willen graag een aantrekkelijker fietsenplan.”
Meer dan fietsen alleen
Voor Merem gaat het niet alleen om fietsen, maar zeker ook om bredere mobiliteitsoplossingen, zoals thuiswerkbeleid en CO₂-reductie. “We zijn bewust bezig met een groter plan waarin alle facetten samenkomen,” legt Martin uit. “We hebben een aantal doelen gesteld en die gaan we proberen te behalen. Daarnaast zijn er dit jaar drie onderwerpen op de agenda. We gaan sowieso stappen zetten naar nieuwe huisvesting, die veel compacter zal zijn. Daarnaast proberen we de parkeerdruk op terrein in Hilversum te verminderen en wettelijk gezien moeten we de CO₂-reductie moeten we echt vanuit de wet aanpakken dat in combinatie met vitaliteit onderdeel is van het totaalpakket dat we nu willen samenstellen.” Martin benadrukt dat het belangrijk is om niet alleen losse maatregelen te nemen, maar mobiliteit te integreren in de organisatiecultuur. “Alleen dan kun je het verschil maken.”
Tips
Voor organisaties die overwegen met Breikers samen te werken heeft Martin een duidelijke tip: “Begin met een goed gesprek en een mobiliteitsscan, maar zorg er ook voor dat mobiliteit onderdeel is van een groter duurzaamheidsplan. Met al die maatregelen blijkt dat er meer mogelijkheden zijn dan we van tevoren hadden aangenomen. Dus dat is voor mij wel een ‘aha-moment’ geweest. Mobiliteitsbeleid, duurzaamheid, vitaliteit heeft allemaal met elkaar te maken en komt nu heel mooi samen.” Martin sluit af: “Het mooie is dat we dit samen doen en dat voel je echt in de organisatie.”